Va lipseste intimitatea?  
 

Va lipseste intimitatea?

Importanta intimitatii in cuplu este ceva ce nu ar trebui sa neglijezi. Asta bineinteles, daca iti doresti sa aveti o relatie lunga si lipsita de probleme!

Am primit acum ceva timp un email. Era de la o prietena care imi povestea despre relatia ei de cuplu. Ea si el sunt impreuna de un an si jumatate. Imi spunea ca la inceput, in primele 3 luni, aveau cea mai dulce relatie existenta pe pamant. Dar apoi s-a schimbat ceva. In rau, din pacate. Si-ar dori sa poata intelege exact ce se intampla pentru ca mai apoi sa poata remedia situatia… deoarece spune ca il iubeste atat de mult incat nu ar putea trai nici macar o zi departe de el. Totusi, singurul lucru pe care il stie este ca le lipseste intimitatea. Sa fie oare asta motivul distantarii lor? Nu sunt eu in masura sa raspund la aceasta intrebare, asa ca am apelat la psihologul Elisabeta Ilie de la Cabinetul Individual de Psihologie "Elisabeta Ilie" si iata in continuare ce am reusit sa aflam.

Intimitatea in cuplu are o importanta destul de mare pentru parteneri. Viata intima face relatia de cuplu sa fie diferita fata de alte relatii cum ar fi prietenie, amicitie, etc. Intimitatea este ceea ce poti impartasi cu partenerul si nu vrei sa impartasesti cu ceilalti.

Oups! Probleme la partea sexuala…?

Psihologul explica: "Relatia frumoasa dintre parteneri se poate mentine daca problema sexuala este cunoscuta, analizata de ambii parteneri. De aici pot aparea doua situatii: acceptarea problemei, gasirea unor solutii alternative, sau inceperea unui demers de rezolvare a problemei existente. Partea sexuala este importanta la nivelul cuplului, dar o relatie sanatoasa nu se reduce doar la satisfactia sexuala. Este foarte adevarat ca de foarte multe ori, atunci cand apare o problema din punct de vedere sexual, cuplul trece printr-o perioada dificila, in unele cazuri apare separarea. Se intampla acest lucru, atunci cand comunicarea este deficitara si nu se discuta deschis despre problema, ea nu este cunoscuta de ambii parteneri, cand sentimentele nu sunt suficient de puternice, cand asteptarile parteneriale fata de relatie sunt diferite.

De ce dispare intimitatea?

Impreuna cu Elisabeta Ilie am identificat o serie de cauze ale disparitiei intimitatii intr-un cuplu.
- partenerii nu au convenit in stabilirea limitelor intimitatii;
- partenerii se lasa invaluiti de cat mai multe solicitari din afara relatiei (serviciu, prieteni, hobby-uri, etc.) si acorda mai putina importanta vietii de cuplu;
- asteptari fata de viata sexuala neexprimate, nesatisfacute. Comunicare deficitara;
- puterea prejudecatilor : "sexul este frumos doar la inceput" , "ca sa fii satisfacut sexual trebuie sa ai si amanta", "relatiile de lunga durata sunt plictisitoare";
- aparitia problemelor sexuale, necunoasterea acestora de catre ambii parteneri; problemele nu sunt discutate, nu sunt cautate solutii pentru depasirea lor;
- partenerii aleg un stil de viata monoton si nu sunt receptivi schimbarilor, dinamismului.

Lipsa intimitatii in cuplu - cat de grava este?

Lipsa intimitatii constituie o problema pentru relatie atunci cand partenerii o considera a fi o problema si isi pierd confortul emotional in situatiile de intimitate, sau in absenta intimitatii. Posibilele urmari ale lipsei intimitatii sunt:
- separare - partenerii hotarasc sa se bucure de acest lucru separat, impreuna cu altcineva;
- prezenta unor emotii negative: nemultumire, neimplinire, nesatisfacere, frustrare, furie;
- cautarea unui partener in afara relatiei;
- conflicte dese la nivelul relatiei, distantarea partenerilor;
- aparitia altor probleme la nivelul relatiei.

Daca te confrunti cu asa ceva…

Iata ce sfaturi iti ofera psihologul Elisabeta Ilie:
- asigura-te ca este o problema reala, ca nu este doar perceptia ta asupra relatiei, asupra intimitatii dintre voi!
- gandeste-te la asteptarile tale, ale partenerului tau fata de relatie, fata de intimitate!
- daca esti sigura ca exista o problema, vorbeste cu partenerul tau despre ea. Poate el nu stie, nu vede sau nu recunoaste. Este bine ca problema sa fie cunoscuta de ambii parteneri!
- accepta faptul ca pot fi si astfel de probleme la nivelul cuplului. Nu incerca sa interpretezi acest lucru ca pe ceva groaznic, ci cauta solutii pentru depasirea situatiei!
- gandeste-te la consecintele lipsei intimitatii la nivelul relatiei. Puteti continua asa fara sa rezolvati aceasta situatie? Care sunt problemele care apar de aici?
- Daca nu puteti solutiona impreuna situatia, mergeti la un specialist. De regula, o problema nerezolvata naste alte probleme. Daca relatia inseamna ceva pentru tine, iti doresti sa ramai alaturi de partener si invers, inseamna ca merita sa faci ceva pentru a depasi aceasta situatie neplacuta!

Sper ca atat prietena mea, cat si multe alte femei sa-si fi gasit macar parte din rezolvare a problemelor de cuplu citind acest articol. Intimitatea, sexul reprezinta parte importanta a relatiei dintre voi, dar nu inseamna totul. Asa ca, nu iti perde speranta! Daca au aparut probleme, nu inseamna ca totul intre voi se va termina. Atata timp cat aveti iubire si comunicare toate celelalte probleme au solutii de rezolvare!

Sursa online Feminis: Va lipseste intimitatea?

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web