Va doriti stiluri diferite de viata?  
 

Va doriti stiluri diferite de viata?

Tu iti doresti haine scumpe, iesiri la restaurant, o casa moderna si masina. El, in schimb, tot ce isi doreste este sa aiba siguranta zilei de maine. Sau poate e invers. Cert este ca noi ne intrebam asa: oare pot doi oameni care isi doresc lucruri diferite de la viata, sa aiba o relatie de lunga durata?

Mereu am vrut sa stiu raspunsul la aceasta intrebare. Am trecut si eu oarecum printr-o astfel de experienta. Diferentele nu erau atat de mari, dar cred ca totusi au contat. Pentru mine a fost intotdeauna important felul in care arat. Desi nu am mers niciodata pe ideea ca hainele pe care le imbrac trebuie sa fie de firma, mi-a placut sa ma imbrac cu gust, din respect pentru mine si cei din jurul meu. El, in schimb, nu punea mare pret pe aspectul exterior. De fapt, pe lucrurile materiale in general. Era imposibil sa treaca o saptamana fara sa avem macar o disputa pe aceasta tema. In timp insa, cu mult tact si rabdare, am reusit sa il apropii de stilul meu de viata.

Se pare totusi ca nu a fost deajuns, avand in vedere ca astazi nu mai suntem impreuna, iar el sa reintors la stilul pe care il avea inainte de a ma cunoaste. E clar ca oamenii sunt diferiti. Dar oare pot doi oameni diferiti din punctul acesta de vedere sa convietuiasca impreuna? Nu stiu. Tocmai asta a fost motivul pentru care am discutat despre aceste lucruri cu psihologul Elisabeta Ilie, de la Cabinetul Individual de Psihologie Elisabeta Ilie.

Va doriti lucruri diferite. Poate exista o relatie intre voi?

“Poate exista o relatie intre doi oameni care vad viata la standarde diferite atata timp cat asteptarile pentru relatie pot fi satisfacute pentru ambii parteneri. Mai mult decat atat, lucrurile sunt ok atata timp cat un partener nu il impiedica pe celalalt sa isi atinga standardele. De exemplu, pentru el conteaza banii si are un job care ii satisface aceasta nevoie. In cazul acesta, ar fi bine ca ea sa nu il impiedice sa mearga la serviciu, sa fie toleranta la ‘statul peste program’, etc.”, explica psihologul Elisabeta Ilie.

Ce e de facut?

Am intrebat-o in continuare, ce este de facut atunci cand doi oameni complet diferiti din acest punct de vedere, se indragostesc si isi doresc sa construiasca impreuna o relatie. Iar raspunsul psihologului este urmatorul: “in acest caz ar fi bine sa fie gasita ‘calea de mijloc’. Ar fi bine sa fie discutat acest lucru, sa se gaseasca solutii, sa se stabileasca un plan de actiune.”

Cat de mult conteaza banii?

Elisabeta Ilie spune ca “banii multi/putini sunt subiect de discutie la nivelul multor cupluri. Problema nu sunt banii, ci modul in care ii administram, modul in care comunicam cu partenerul despre bani. Banii constituie suportul financiar al relatiei. Ar fi nedrept sa spunem ca ei nu sunt importanti intr-o relatie, atata timp cat totul costa. Ceea ce este bine sa stim, este faptul ca banii nu inseamna totul. Banii ajuta omul sa traiasca, dar nu il ajuta sa fie fericit. Cuplul ar fi bine sa invete sa administreze banii comuni, daca pana acum fiecare administra banii proprii, acum avem de-a face cu un buget comun.”

Sfatul psihologului

- bucurati-va de sentimentele care va unesc!
- concentrati-va pe nevoile/asteptarile pe care celalalt vi le satisface!
- ganditi-va ca relatiile de lunga durata functioneaza pe sistemul “completarii reciproce”!
- sunteti diferiti, dar ar fi bine sa aveti un drum comun. Ar fi bine sa gasiti un drum care sa ofere confort ambilor parteneri!
- acceptati-va partenerul asa cum este, daca doreste sa se dezvolte, oferiti-i sprijin!

Sursa online Feminis: Va doriti stiluri diferite de viata?

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web