Treci peste sentimentele de singuratate, disperare si dezamagire!  
 

Treci peste sentimentele de singuratate, disperare si dezamagire!

Viata nu e un sir nesfarsit de zile frumoase si senine. Ne transformam din femei puternice in femei apasate de sentimentele de singuratate, asociata mai mereu cu sentimente de disperare si dezamagire. Elisabeta Ilie, psiholog si psihoterapeut, ne arata cum putem depasi aceste stari.

Stii cum apar aceste perioade? In care nu te mai simti bine, iar disperarea, singuratatea (chiar daca nu e cazul si esti, de fapt, inconjurata de oameni care te iubesc) si dezamagirea bat la usa si nu se dau plecate? Se intampla sa apara brusc. Mergi la culcare intr-o seara, linistita si aparent impacata cu viata ta si a doua zi, la fel ca Alice, te trezesti intr-o lume care nu mai joaca dupa regulile tale si cu un personaj (acel personaj esti chiar tu) care nu mai pare sa se integreze intre prietenii si familia ta.

Exista pericolul ca tu sa nu vrei sa accepti faptul ca s-ar putea sa treci printr-o perioada proasta si sa incerci sa fugi de aceste sentimente. Nu e placut sa auzi asta, dar adevarul este ca incercarile disperate de a scapa de aceste stari sunt cele mai sigure metode de a ne scufunda si mai mult. Daca vrei, aceste miscari disperate, lipsite de discernament sau de logica pot fi asemuite cu miscarile haotice ale unui om scufundat intr-o mlastina.

Psihologul si psihoterapeutul Elisabeta Ilie spune: "Femeia trece prin aceste stari in momente diferite ale vietii. De cele mai multe ori, aceste stari devin foarte apasatoare in momentul in care apare o problema legata de cuplu – functionalitatea acestuia ."

Decodifica aceste sentimente

Pentru a putea intelege care sunt adevaratele motive care ne fac sa ne simtim singuri si disperati trebuie intai sa descoperim cum ne manifestam atunci cand ne simtim astfel. Psihologul de la Cabinetul Individual Elisabeta Ilie ne insoteste in acest demers, aratandu-ne felul in care ne comportam atunci cand nu ne simtim bine in pielea noastra.

"Emotiile negative puternice ne afecteaza functionarea in viata de zi cu zi – incepem sa avem interes scazut pentru activitatile zilnice, pentru propria persoana, pentru prieteni, hobby-uri… Femeia isi da seama ca nu este in regula ceva cu ea – in primul rand ca i se atrage atentia de catre persoanele din jur. Apropiatii isi dau seama primii ca nu mai suntem la fel – cel putin in relatie cu ei, ca avem un tonus mai scazut", explica specialistul.

Nimanui nu ii place sa auda faptul ca respectul de sine scazut sta (si) la baza acestor sentimente. Cu toate acestea, psihoterapeutul ne confirma acest lucru.

"Da, respectul de sine este scazut in momentul in care avem de-a face cu o problema sentimentala. Femeia se confrunta cu ganduri de genul: 'Nu sunt o femeie "buna", nu prezint interes', 'Nu ma mai place nimeni', 'Nu o sa mai gasesc un barbat bun' etc. Toate aceste ganduri nu fac altceva decat sa scada respectul de sine" - ne povesteste Elisabeta Ilie.

Ar trebui sa te gandesti astfel: s-ar putea (sunt sanse mari, spun specialistii) ca sentimentele tale de singuratate si chiar disperare sau dezamagire sa fie cauzate de faptul ca tu nu ai destul respect de sine si ca nu esti multumita de propria ta valoare si de cine esti cu adevarat. Trebuie sa te gandesti foarte clar si foarte sincer daca este si cazul tau.

Specialistul de la Cabinetul Inidividual Elisabeta Ilie ne-a explicat faptul ca exista modalitati simple prin care putem incerca sa ne marim respectul de sine.

Iata principalele modalitati prin care ne putem accepta propria valoare si felul de a fi. Elisabeta Ilie: "Pentru a mari respectul de sine este bine sa ne gandim la urmatoarele lucruri:
- suntem oameni, deci avem atat calitati cat si defecte; valorificam calitatile, ne acceptam defectele si corectam din ele cat putem;
- daca o relatie nu functioneaza bine, asta nu inseamna ca eu, ca femeie, nu sunt ok; asta inseamna ca este o problema de relationare intre cei doi parteneri care fac parte din cuplu;
- o relatie fara succes nu inseamna sfarsitul lumii, nu inseamna ca toate relatiile vor fi asa si nu trebuie sa insemne un verdict;
- valoarea femeii nu este data de succesul / esecul pe care il are intr-o relatie. Femeia este valoroasa pentru simplul fapt ca este om. Mai mult decat atat, in afara de relatie, femeia are o familie, cariera, prieteni."

Unde ar trebui sa cauti rezolvarea?

Psihologul si psihoterapeutul Elisabeta Ilie ne sfatuieste: "In momentul in care avem o problema, incercam sa vorbim cu apropiatii (familia, prietenii), cu persoanele direct implicate in problema. Daca nu reusim sa rezolvam problema cu ajutorul apropiatilor, este bine sa apelam la un specialist – un psihoterapeut. Daca ignoram o problema, nu insemna ca ea se rezolva. O problema nerezolvata naste alte probleme."

Perioadele bune si implinirile sunt impletite cu perioadele in care lucrurile nu merg cu adevarat bine in viata noastra. Trebuie sa acceptam cu seninatate ajutorul si parerile celor din jur, pentru ca ei pot juca rolul unei oglinzi pentru noi. O persoana care se simte singura si dezamagita nu are chef de nimic, nici chiar sa se auto-analizeze. Prietenii si oamenii dragi sunt cei care ne arata daca drumul pe care mergem e cel drept. Asculta-i!

Sursa online Feminis: Treci peste sentimentele de singuratate, disperare si dezamagire!

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web