Multi romani se gandesc sa renunte anul acesta la cadourile de Craciun

Multi romani isi vor permite sa cumpere anul acesta doar cadouri simbolice

Cei mai multi romani se gandesc de doua ori inainte sa cumpere cadouri de Sarbatori, iar unii chiar renunta la idee. insa darurile nu trebuie neaparat sa fie scumpe, atat timp cat sunt oferite din inima. Mos Craciun nu mai are tolba plina. Din cauza crizei, o treime dintre romani nu mai cumpara cadouri de Sarbatori.

„Anul asta, s-a cam impotmolit Mos Craciun. Cadouri luam numai pentru copil. Si nu ca in alti ani. Cat sa fie ceva sub brad. Un copil de 4 ani nu pricepe daca-i spui ca e criza", afirma Georgiana, o femeie in varsta de 38 de ani. A taiat de pe lista cadourile pentru sot, pentru sora ei si pentru cumnat.

„Probabil o sa cumpar cate ceva si pentru parintii mei. Dar mai mult alimente", adauga ea. Cristian, in varsta de 44 de ani, nu a resimtit din plin criza. Lucreaza intr-o companie privata si, dupa cum spune el, a avut „norocul, cel putin pana acum, sa nu fie lovit puternic la buzunar". Chiar si asa, barbatul se gandeste ca trebuie sa fie cumpatat pentru ca nu are de unde sa stie ce va urma.

„Pentru fiul meu voi cumpara imbracaminte si incaltaminte, dulciuri si, probabil, o jucarie sau doua. Dar cum are destule, ma gandesc la ceva mai practic", spune Cristian. Adriana (27 de ani), in schimb, incearca sa faca fata situatiei cu ingeniozitate.

„Bani nu am mai deloc. Dar familia si prietenii raman famile si prieteni, indiferent de situatia economica. Asa ca ma voi limita la ceva simbolic pentru fiecare dintre ei si voi avea grija sa adaug o nota personala fiecarui cadou. E tot ce pot sa fac", spune tanara.

Un an sarac

Sondajele de opinie si studiile de piata vin sa confirme faptul ca, anul acesta, Mos Craciun este mai sarac. O treime dintre romani nu cheltuiesc nimic pentru cadourile de Craciun, potrivit rezultatelor unui sondaj privind darurile oferite cu ocazia Sarbatorilor de iarna, realizat in septembrie de GfK CR Academy Brussels pentru „The Wall Street Journal Europe" in 12 tari din Europa si in SUA, noteaza Mediafax.

in general, europenii din Vest cheltuiesc mai mult pe cadouri decat cei din centrul Europei. La nivel general, 72% din europeni au declarat ca vor cheltui mai putin de 250 de euro pentru cadourile de Craciun, anul acesta.

Olanda si Romania se situeaza la polul opus, o treime dintre respondentii din aceste tari declarand ca nu vor cheltui nimic. Daca pentru olandezi explicatia este simpla, in mod traditional ei oferind cadouri in special de Mos Nicolae, pentru romani acest lucru se explica prin dificultatile economice, potrivit autorilor sondajului.

Totodata, conform unui studiu de piata realizat in perioada 23-30 noiembrie 2010 de catre MEDNET Marketing Research Center, bugetul pe care romanii il aloca anul acesta cadourilor are o valoare medie de 414 lei (fata de 526 lei anul trecut). Pentru 51,7% din oraseni suma este mai mica decat anul trecut, in timp ce 38,1% din ei reusesc sa aloce acelasi buget.

Chiar daca suma pe care au rezervat-o cadourilor este mai mica sau cel mult egala cu cea de anul trecut, 80,5% din persoanele intervievate intentioneaza sa cumpere totusi cadouri cu ocazia Sarbatorilor de iarna (procentul fiind usor mai mic decat cel inregistrat anul trecut cand era de 81,4%).

72% din europeni au declarat ca, anul acesta, vor cheltui mai putin de 250 de euro pentru cadourile de Craciun, arata un sondaj GfK CR Academy Brussels.

50% din europeni intentioneaza sa ofere de Craciun posete sau esarfe, aceste accesorii situandu-se pe primul loc in topul darurilor.

33% din europeni prefera sa daruiasca de Craciun jucarii, portughezii, francezii si spaniolii aflandu-se in top.

50% din femei recunosc ca in perioada Sarbatorilor cheltuiesc sume destul de mari pentru tinute noi sau pentru tratamente de infrumusetare, arata un studiu recent facut in Marea Britanie.

Ce facem cand nu avem bani de cadouri?

„Cadourile simbolice pot fi mult mai pretioase decat cele scumpe. De multe ori, faptul ca ne gandim cu drag la anumiti oameni poate insemna mai mult decat un dar anume", spune psihoterapeutul Catalina Hetel. Problemele apar atunci cand avem asteptari prea mari de la cei din jur. „in momentul in care consideram ca dorintele noastre trebuie sa devina realitate, vom suferi daca lucrurile nu se intampla dupa scenariul construit de noi", explica, la randul sau, psihologul Elisabeta Ilie.

„Acum, ne confruntam cu o situatie mai dificila din punct de vedere financiar. Daca intelegem asta si ne resetam asteptarile in ceea ce priveste cadourile, emotiile negative vor aparea la un nivel mai scazut. in caz contrar, riscam sa devenim frustrati, sa cadem in deprimare si nu ne vom mai bucura de ceea ce inseamna sa primesti si sa daruiesti", mai spune psihologul Elisabeta Ilie.

Nota personala face diferenta

La randul sau, Alexandra Arnautu de la firma de organizare de evenimente If Magic Events afirma ca un dar nu inseamna neaparat un obiect. „O cina in familie, linistita si atent planificata sau o plimbare prin oras sau prin parc poate reprezenta un cadou. Depinde cum stim sa-l oferim."

Cei care vor sa faca insa cadou un obiect se pot descurca si cu bani putini daca tin cont de cateva reguli. „in general, darul trebuie sa te reprezinte pe tine in relatia cu persoana careia vrei sa i-l oferi", explica Alexandra Arnautu. in plus, spune aceasta, „daca unui cadou ii adaugi o nota personala, care sa demonstreze ca a fost ales special pentru persoana care il primeste, gestul va fi apreciat".

"Daca nu ne resetam asteptarile in privinta cadourilor, vom deveni frustrati, deprimati, anxiosi, incapabili sa ne bucuram."

Elisabeta Ilie psiholog

Sursa online Adevarul: Multi romani se gandesc sa renunte anul acesta la cadourile de Craciun

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web