Articole  
 

Mancatul „sanatos” poate fi periculos

Bombardati de informatii privind alimentatia corecta, tot mai multi oameni acorda o atentie sporita hranei, unii mergand pana la extrem. Fara sa-si dea seama, persoanele care opteaza pentru o alimentatie sanatoasa risca sa alunece pe o panta periculoasa.

Ne dorim sa traim sanatos. Am vrea sa mancam, pe cat posibil, numai legume si fructe care sa nu fie tratate cu pesticide, cautam carne si produse lactate de la tarani. Ne ferim si de grasimi. in hipermarketuri, luam tot mai des de pe raft iaurturi cu 0,1% grasime si suntem tot mai atenti la etichetele alimentelor pe care le cumparam.

O atitudine laudabila, spun medicii specialisti in boli de nutritie, atat timp cat nu este dusa la extrem. Pentru ca dorinta de a duce un trai sanatos se poate transforma intr-o obsesie. Psihologii spun ca este vorba despre o tulburare numita ortorexie nervoasa.

Goana dupa alimente sanatoase

Andreea are 28 de ani, locuieste in Bucuresti si spune ca este satula de poluare si de legumele fara pic de gust care invadeaza magazinele. „Prefer sa merg la piata sa cumpar rosii si castraveti de la tarani.

Dar si la tarabe trebuie sa fii atent. Pentru ca nu toate sunt bune. Cele care arata frumos nu sunt intotdeauna cele mai sanatoase“, spune tanara. Nu considera ca este obsedata de traiul sanatos, desi marturiseste ca nu prea consuma grasimi si a renuntat de multa vreme la uleiul de floarea-soarelui, inlocuindu-l cu cel de masline.

Liliana are 55 de ani si nu suporta produsele semipreparate. Nu-i plac nici macar iaurturile, despre care spune ca sunt pline de coloranti. incearca sa gateasca in fiecare zi pentru ca mancarea este mai buna proaspata. Pana si painea o face in casa. Si-a cumparat o masina speciala in care pune ea ingredientele.

„M-am saturat de painea din comert. Ori nu e suficient de coapta, ori are un gust ciudat”, afirma femeia. Cand si-a cumparat masina de facut paine, si-a luat si un aparat de gatit la abur. „Asta a fost o investitie buna. Mancam si noi mai putin gras“, adauga ea.

Moda importata din vest

Problemele reale, spun psihologii, apar cand oamenii transforma mancatul sanatos intr-o obsesie. „Ortorexia sau boala dietei sanatoase nu este recunoscuta oficial ca tulburare de alimentatie, asa cum sunt anorexia si bulimia“, a explicat pentru „Adevarul“ psihologul Elisabeta Ilie.

Alti specialisti incadreaza ortorexia „in sfera tulburarilor obsesiv-compulsive“, precizeaza psihologul Lena Rusti. Potrivit acesteia, „ortorexia este mult mai intalnita in societatile vestice, unde presiunea media a culturii unei alimentatii sanatoase este mult mai mare“.

In momentul de fata, in toata lumea se deruleaza campanii care incurajeaza alimentatia sanatoasa. Probleme pot aparea in momentul in care mesajele sunt interpretate gresit, spun psihologii.

„Avand in vedere ca suntem bombardati cu informatii referitoare la diverse boli, gen boala vacii nebune, gripa aviara etc., la E-urile cancerigene din diverse alimente, este normal sa fim mai atenti la ce cosumam“, spune Elisabeta Ilie. Intervin apoi informatiile legate de organismele modificate genetic si potentialele lor consecinte nefaste asupra organismului. Exista insa si alte cauze.

„Pe langa factorii de mediu, in cazul acestor persoane contribuie si variabile care tin de structura personalitatii lor, de vulnerabilitatea lor organica“, explica Lena Rusti. O persoana trece granita dintre preocuparea fireasca pentru un trai sanatos si ortorexie in momentul in care alimentatia devine singura ei preocupare.

O obsesie care te poate ucide

Nesanatoasa obsesie pentru traiul sanatos a fost analizata pentru prima data de medicul american Steven Bratman. Acesta a introdus termenul de ortorexie nervoasa in 1997. Bratman a descris modul in care optiunea pentru un stil de viata sanatos se transforma intr-un comportament nociv. in mod ironic, acesta poate conduce la malnutritie si chiar la deces.

Legumele din piata le inspira mai multa incredere romanilor

Daca un anorexic vrea sa piarda cat mai mult in greutate, precizeaza medicul, un ortorexic vrea sa se simta „pur, natural si sanatos“.

O viata lipsita de farmec

O persoana care a cazut prada viciului alimentatiei sanatoase face intotdeauna planuri din timp privind alimentele pe care le va consuma. Psihologii spun ca ajunge sa evite restaurantele, intalnirile sau interactiunile cu oamenii in general pentru a evita problemele legate de alimentatie. „in timp, intregul univers al persoanei este afectat, pe toate planurile: personal, social si profesional.

Totodata, o astfel de persoana gaseste cu greu un alt subiect de discutie in afara de cel legat de mancare“, afirma Rusti. Nu in ultimul rand, cei care sunt obsedati de o dieta sanatoasa pot manifesta un sentiment de superioritate fata de ceilalti. „Se considera puri“, adauga Lena Rusti.

Medicii spun ca exista persoane prinse in capcana ortorexiei care refuza sa mai mearga in excursii sau in concedii pentru ca nu stiu ce le rezerva respectiva destinatie din punct de vedere culinar. Considera ca o iesire de o zi in afara orasului le da peste cap orarul de masa.

Riscuri la nivelul organismului

Cei care renunta definitiv la grasimi, paine, dulciuri sau carne se pot confrunta cu probleme de sanatate, atrag atentia nutritionistii. „Alimentatia trebuie sa fie echilibrata. in caz contrar, pot aparea deficite de vitamine care influenteaza starea organismului“, spun acestia.

Psihologul Elisabeta Ilie spune ca mai grav este ca excluderea unor alimente din dieta se face pe criterii arbitrare. „Este normal ca un diabetic sa nu manance zahar, dar nu este normal ca o persoana sa renunte la produsele lactate fara o recomandare medicala in acest sens“, subliniaza aceasta. Exista cazuri de persoane care ajung sa se infometeze. Se incapataneaza sa consume numai anumite categorii de produse, in cantitate redusa.

Semnale de alarma pentru familie

Persoanele care sufera de ortorexie ajung sa-i arate cu degetul pe cei din jurul lor care nu le impartasesc obsesia pentru dieta. Este unul dintre semnalele ca au o fixatie care le afecteaza viata.

De asemenea, refuzul de a manca un aliment sau consumul exagerat de un anume gen produse ar trebui sa le ridice un semn de intrebare celor din anturaj.

Alimentatia este strans legata de functia emotionala, astfel ca ortorexia se manifesta si prin starile frecvente de indispozitie si de anxietate.

Psihologii avertizeaza ca oamenii care sunt prizonierii acestui viciu nu constientizeaza ce li se intampla. Pe cale de consecinta, nu vor apela niciodata din proprie initiativa la ajutorul unui specialist. Comportamentul lor se inscrie in tiparul intalnit in cazurile de anorexie si bulimie.

in cautarea unui echilibru

Singura lor sansa reala de a reveni la o viata care sa se inscrie in limite normale este data de interventia persoanelor apropiate. De obicei, doar cei din familie reusesc sa-i convinga sa mearga la psiholog, la psihiatru sau la nutritionist. Si atunci cu greu.

„Ajutorul de specialitate poate sa implice pe langa psihoterapie si un tratament medicamentos”, explica psihologul Lena Rusti.

„Prin tratament trebuie gasita o cale spre un echilibru intre alimentarea sanatoasa si regasirea calitatii vietii si a puterii persoanei de a functiona normal din punct de vedere social si profesional”, adauga aceasta.

Stil de viata

Nutritionistii, antrenorii de fitness si psihologii spun ca exista patru elemente care asigura o viata sanatoasa. Este vorba despre o dieta echilibrata, despre activitatea fizica, respectarea orelor de somn si despre relaxare. „Hrana are menirea de a asigura nutrientii necesari, dar trebuie sa fie si o placere“, a declarat, pentru „USA Today“, Katherine Beals, care preda cursuri de alimentatie la Ball State University din Muncie, Indiana. De aceea, cei care mananca o felie de pizza nu au de ce sa se simta vinovati.

Sursa online Adevarul: Mancatul „sanatos” poate fi periculos

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web