Articole  
 

Jocurile logice, provocarea mintii

Multi dintre cei care vor sa-si puna mintea la contributie prefera sa-si ocupe timpul liber cu dezlegarea unor jocuri, deseori cu un grad de dificultate ridicat. Destul de multe persoane isi petrec o parte a timpului liber incercand sa rezolve jocuri logice. Cei dornici de performante sunt insa foarte putini.

Marius merge in fiecare zi la serviciu cu metroul. La cei 28 de ani ai sai, barbatul se declara un mare amator de jocuri logice, preferandu-l in special pe cel care, in ultimii ani, a facut furori - sudoku. „De prin 2006 incoace am luat «virusul» asta", povesteste Marius, care lucreaza in contabilitate. „La inceput, nu stiam ce inseamna sudoku. Am incercat sa dezleg un careu din pura curiozitate. Cand am vazut ca pot, am mai incercat. Iar grilele pe care le alegeam erau din ce in ce mai dificile", mai spune el. La un moment dat, a inceput sa-si caute singur careuri de joc.

„Nu ma mai multumeam cu ce gaseam in ziare si in reviste. Am inceput sa intru pe internet si sa scot zeci de pagini de jocuri", povesteste Marius. Cu toate acestea, nu se considera dependent de sudoku. Tanarul spune ca este vorba doar despre un hobby, pe care nu intentioneaza sa-l duca la nivel de performanta. „Mi-ar fi putin peste mana sa ma inscriu in vreo asociatie sau sa merg la vreun concurs. Nu am timp de asa ceva si, pana la urma, pentru mine e doar o modalitate distractiva si, din punctul meu de vedere, buna pentru creier de a-mi petrece timpul liber", spune acesta.

Pasionat de mic copil

Spre deosebire de Marius, Stelian-Radu Cacuci dedica mult mai mult timp pasiunii sale pentru jocurile logice. Le-a descoperit in urma cu aproximativ cinci ani. „Pana in 2005-2006, eram compunator de cuvinte incrucisate si de enigmistica. La 12 ani, in 1977, am publicat primul careu de cuvinte incrucisate in ziarul «Crisana» din Oradea, iar un an mai tarziu am debutat in revista «Rebus Flacara». Am realizat si cateva zeci de plachete rebusiste (singur sau cu un alt rebusist oradean, Danut Onofrei), rubrici rebusiste in presa sau la TV, am organizat concursuri de dezlegari", povesteste Stelian-Radu Cacuci.

Acum este presedintele Asociatiei „Logic Club" Romania, pe care a fondat-o in 2005, despre care spune ca „este, practic, Federatia Romana de Jocuri Logice" si care numara circa 150 de membri. „in anul 2007 m-am calificat, pentru prima data, in echipa Romaniei care a participat la World Puzzle Championship (Campionatul Mondial de Puzzle - WPC) din Koprivnica, Croatia. «Tehnica» dezlegarii jocurilor logice am invatat-o de la un rebusist oradean, Emeric Lorincz, si el component al echipei Romaniei", isi aminteste Stelian-Radu Cacuci.

Variante pentru toate gusturile

in Romania, unul dintre cele mai populare jocuri logice este sudoku, acesta intrand pe piata de la noi in urma cu circa cinci ani. „Exista multi dezlegatori, mai ales ai problemelor cu grad mic de dificultate. insa si sudoku a cunoscut o diversitate de variante (sudoku in spatiu, pe un cub, multi-sudoku, mathesu-doku etc.). Dar revistele specializate prezinta varianta clasica. Din cate stiu, jocul nici macar nu mai este creat - exista programe de calculator care il genereaza automat, intr-o fractiune de secunda. Iar multe publicatii preiau, de pe net, jocul", spune presedintele Asociatiei „Logic Club" Romania.

Acesta a explicat ca sudoku este doar unul dintre cele 150-200 de genuri de jocuri logice. Desi nu se poate vorbi la nivel oficial de o ierarhizare a dificultatii acestor jocuri, Stelian-Radu Cacuci ofera cateva puncte de reper. „Daca ne referim la sudoku, gradul de dificultate este relativ. Sunt genuri mult mai grele. Totusi, acesta «a prins». Federatia Internationala de Puzzle (WPF) a organizat sase editii de Campionat Mondial de Sudoku (WSC). Editia din acest an este insa ultima, WPF hotarand acest lucru la Congresul Federatiei de anul trecut. De asemenea, in opinia mea, in ceea ce priveste dificultatea, integrama este un pas inapoi fata de careul de cuvinte incrucisate."

Dar in ultima perioada, integramele au luat, de cele mai multe ori, locul rubricilor de rebus. „Pana in 1989, de doua sau de trei ori pe an, se organizau concursuri nationale de dezlegari, la care veneau cam 120-150 de participanti. «Ne luptam» timp de trei zile pentru un loc cat mai bun in clasament", isi aduce aminte presedintele Asociatiei „Logic Club" Romania.

"imi place sa compun si sa dezleg careurile de cuvinte incrucisate tematice cu pista falsa. Dar prefer «pictura prin cifre» - in care se cere obtinerea unei imagini coerente folosindu-te de cifrele de pe marginea grilei."
Stelian-Radu Cacuci
presedinte „Logic Club"

Puncte de reper

in 1992, la New York, a avut loc primul Campionat Mondial de Puzzle (World Puzzle Championship - WPC). Cativa dintre rebusistii romani amatori de jocuri logice au participat individual (nu sub forma unei echipe constituite a Romaniei) la primele editii ale WPC, povesteste Stelian-Radu Cacuci. Apoi, un cunoscut rebusist roman, Ovidiu Sperlea, a afiliat tara noastra pe langa Federatia Internationala de Puzzle (World Puzzle Federation - WPF), in 1994, un an mai tarziu organizand, la Poiana Brasov, a patra editie a WPC.

An de an, Romania a participat cu echipa nationala la Campionatele Mondiale, intre 1994 si 1999. Potrivit presedintelui Asociatiei „Logic Club", in anul 2000 s-a produs o sincopa, intrucat rebusistilor romani li s-a refuzat acordarea vizei pentru SUA, la editia a noua, gazduita de orasul Stamford, Connecticut.

Cum afilierea unei tari la WPF inseamna si plata unei cotizatii anuale (300 de euro), iar reprezentantul Romaniei, Ovidiu Sperlea, s-a mutat in Germania, tara noastra si-a pierdut statutul de membru al WPF.Chiar daca jucatorii romani de puzzle au participat la urmatoarele editii ale WPC, rezultatele nu au fost omologatein clasamentele oficiale.

in 2005 a fost infiintata Asociatia „Logic Club" Romania, iar Romania a fost reafiliata pe langa WPF.

Antrenament pentru creier

Pornind de la impactul pe care il au jocurile logice la nivelul populatiei, oamenii de stiinta au facut o serie de studii privind avantajele pe care le au persoanele care sunt pasionate de aceste activitati. Au luat insa in calcul si eventuale probleme ce pot aparea in cazul impatimitilor de jocuri logice.

Calorii consumate

Vestea buna, mai ales pentru femei, este ca rezolvarea grilelor de sudoku sau a cuvintelor incrucisate duce la arderea caloriilor. Potrivit unui studiu facut de cercetatorii britanici, intr-o ora petrecuta in fotoliu, dar dezlegand astfel de careuri, se consuma 90 de calorii, noteaza publicatia „The Daily Mail". Cercetatorul Tim Forrester a oferit si o explicatie: pentru a functiona, creierul are nevoie de 0,1 calorii pe minut. insa, daca este solicitat intens, consuma de 15 ori mai multe calorii - adica 1,5 pe minut.

Alte studii au aratat ca pe masura ce creierul face mai multe exercitii, celulele sale devin mai sanatoase. Unii oameni de stiinta asociaza dezlegarea grilelor de sudoku cu exercitiile fizice. Potrivit acestora, la fel cum antrenamentul fizic duce la dezvoltarea muschilor, exercitiile de gandire impiedica neuronii sa moara si duc la o mai buna functionare a creierului.

O cercetare relativ recenta a aratat chiar ca studentii care fac exercitii mintale, precum sudoku, ajung sa aiba un coeficient de inteligenta mai ridicat fata de cei care nu rezolva jocuri logice. De asemenea, alte studii au aratat ca, desi rezolvarea de jocuri logice nu poate impiedica aparitia unor boli precum Alzheimer, poate incetini procesul.

Simturi blocate

Persoanele care dezleaga insa asiduu sudoku sau cuvinte incrucisate risca sa nu mai auda sunete pe care, in mod normal, le-ar percepe, arata o cercetare data publicitatii saptamana trecuta de Institutul de stiinte cognitive din Londra, Marea Britanie. Conform concluziilor, acest lucru se intampla pentru ca intreaga atentie a unui om aflat intr-o astfel de situatie se concentreaza asupra rezolvarii respectivei grile. Oamenii de stiinta britanici atrag atentia ca, daca se ocupa de aceste jocuri in timp ce merg sau se afla in mijloace de transport in comun, persoanele in cauza risca sa fie implicate in diverse accidente.

Cum sa te feresti de obsesie

Psihologul Elisabeta Ilie atrage atentia ca un hobby precum jocurile logice risca sa se transforme intr-o obsesie daca pasionatii isi reduc viata la acest lucru. „Exersarea fara limita a rezolvarii problemelor poate duce la aparitia unui set de probleme in viata de zi cu zi: izolare, disfunctionalitate, probleme emotionale si relationale", considera psihologul. insa exista solutii simple, la indemana oricui, pentru ca aceste situatii sa fie evitate.

„Antrenarea creierului ar trebui sa faca parte din programul nostru zilnic, la fel cum fac parte miscarea, hrana, igiena, munca sau odihna. Pentru echilibru, mancam de trei ori pe zi si dormim, in medie, sapte sau opt ore. La fel, pentru antrenarea creierului trebuie rezervat un anumit interval", explica Elisabeta Ilie.

in acest caz, jocurile logice ne pot aduce beneficii substantiale, considera specialistii in comportament uman. „Ca orice lucru pe care-l invatam, exersam mai intai pe situatii imaginare, ipotetice, dupa care aplicam in situatii reale ce am invatat. Este adevarat ca realitatea este putin diferita de exercitiile pe care le facem, dar antrenamentul ne ajuta sa fim rezistenti si sa putem depasi cat mai multe situatii", conchide psihologul.

Sursa online Adevarul: Jocurile logice, provocarea mintii

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web