Articole  
 

Femeile, sefi mai buni decât barbatii

Stereotipul potrivit caruia femeile din lumea afacerilor ar fi prea sensibile pentru a avansa în functii de conducere este infirmat de psihologi si de specialisti în resurse umane. Numarul femeilor-manager creste, iar aceasta tendinta are toate sansele sa se mentina. Doamnele sunt mult mai bine organizate decât sefii barbati.

O femeie care are o functie de conducere de top se poate dovedi mult mai priceputa pentru acest post decât un barbat. Atât în ceea ce priveste aspectul profesional, cât si în ceea ce priveste relatiile interumane. Femeile care sunt sefe, dar care nu ocupa pozitii de top, nu sunt la fel de bine vazute.

„Eu nu pot sa-mi sufar sefa. Este de o rautate crunta. Cred ca stiu si de ce. E frustrata. Ar vrea sa ajunga si mai sus si, pentru ca nu-i iese, se razbuna pe noi", povesteste Alexandra, în vârsta de 23 de ani. Tânara este angajata într-o firma din domeniul transporturilor si crede ca femeia care conduce departamentul în care lucreaza s-ar potoli daca ar reusi sa avanseze macar la urmatorul nivel.

„E clar ca ar fi mai multumita si te-ai putea întelege cu ea", mai spune tânara. Întrebata daca un barbat ar fi mai potrivit pentru o astfel de functie, Alexandra crede ca „o persoana de sex masculin da dovada de mai mult calm si de mai putina rautate".

La polul opus se afla Claudia, în vârsta de 26 de ani. Lucreaza în domeniul publicitatii, la o firma de renume si raspunde în fata unei sefe, care, la rândul ei, îi da raportul altei sefe. E deranjata? „Nicidecum. Au stil, au clasa, sunt bune", spune Claudia despre amândoua.

Sunt doar exceptii?

O femeie pe post de sef e ceva mai greu de înghitit pentru Mihai, de profesie jurist. Are 38 de ani si crede ca „femeile nu-s bune sa conduca pentru ca nu-si dau interesul, n-au rabdare, se precipita din nimic si nu stau suficient la munca, scuzându-se mai tot timpul ca au probleme personale, copii si soti de care trebuie sa aiba grija". Dar tot el recunoaste ca admira femeile care au ajuns în pozitii de conducere cu adevarat importante. „Sunt convins ca au muncit pe rupte. Mai sunt si exceptii", spune barbatul.

Mit spulberat

Stereotipul potrivit caruia o femeie este mult prea sensibila pentru a face fata unei functii de conducere într-o companie de renume a fost spulberat de psihologi. Dupa ce o femeie a doborât o bariera, sensibilitatea nu lucreaza decât în favoarea ei, sustin cercetatorii de la Universitatea Duke din Statele Unite ale Americii.

Potrivit unui studiu publicat recent în „Journal of Applied Psychology", citat de „The Daily Mail", femeile care detin functii de conducere importante sunt percepute ca fiind mai competente la capitolul relatii umane în comparatie cu barbatii.

„În mediul de afaceri, chiar daca femeile sunt considerate suficient de pregatite, nu sunt percepute ca persoane amabile. Totusi, când vorbim de pozitii de top, competenta si amabilitatea fac casa buna cu femeile-lider", afirma cercetatoarea Ashleigh Rosette de la Universitatea Duke.

De ce? „Stereotipurile se schimba în functie de mediul în care lucrezi, astfel ca, la fiecare nivel ierarhic, te lovesti de alte moduri de percepere", explica Rosette. „Cele care ajung în pozitii-cheie sunt vazute ca femei care au muncit de doua ori mai mult pentru a avansa în cariera", adauga cercetatoarea.

Acceptarea sefului

Pentru ca o organizatie sa functioneze sanatos, seful trebuie acceptat si respectat ca atare, spun expertii în resurse umane. Psihologii sunt de parere, însa, ca persista prejudecata potrivit careia „femeia ajunsa la conducere este o scorpie". Singura solutie ca echipa sa functioneze este ca subalternii sa înteleaga ca simpatiile si antipatiile personale nu-si au locul la serviciu, unde singurul criteriu de evaluare trebuie sa fie competenta.

Atingerea care te influenteaza

O mângâiere pe spate sau o atingere pe brat te pot face sa-ti schimbi parerea sau chiar decizia. Cu o singura conditie: sa vina din partea unei femei.

Cercetatorii canadieni de la Universitatea din Alberta au constatat ca persoanele care sunt atinse de o doamna în timp ce încearca sa ia o decizie au tendinta sa opteze pentru varianta cea mai riscanta, releva Reuters.

Asta pentru ca atingerea feminina este sinonima cu un sentiment de siguranta pe care ni-l oferea, în copilarie, atingerea mamei.

"Stereotipurile se schimba în functie de mediul în care lucrezi, astfel ca, la fiecare nivel ierarhic, te lovesti de altele." Ashleigh Rosette, cercetator american

Razboiul sexelor

Specialistii în resurse umane spun ca, în momentul de fata, în România, domeniul afacerilor nu mai este acaparat de barbati. „Exista, totusi, si acum, unele domenii în care managerii sunt cu preponderenta barbati, cum ar fi cel al constructiilor. Avem, însa, si sectoare în care sefii sunt cu precadere femei - resurse umane si servicii medicale", afirma Iuliana Badea, Sales Manager la firma de consultanta în resurse umane Lugera & Makler.

„În ultimii ani, s-a observat ca tot mai multe femei încep sa ocupe pozitii de conducere, chiar daca preponderent pe pozitii de middle management", adauga aceasta. Multa vreme, femeile care detineau o functie de conducere la nivel înalt au fost privite cu o oarecare reticenta. Nu am scapat întru totul de aceasta mentalitate.

„Depinde foarte mult de organizatie. Daca în structura companiei sunt multe femei pe pozitii de management, atunci lucrurile functioneaza foarte bine. Daca vorbim de o organizatie preponderent masculina, atunci promovarea unei femei poate fi privita cu reticenta la început, pâna în momentul în care aceasta demonstreaza ca este un bun profesionist", mai spune Iuliana Badea.

Batalia cu mentalitatea

Psihologul Elisabeta Ilie spune ca „la prima vedere, oamenii au tendinta sa justifice mai degraba pozitia de conducere a femeii prin alte argumente, cum ar fi norocul, relatiile, ochii dulci, barbatul din spate, decât prin pregatire, ambitie, perseverenta si recunoasterea meritelor acesteia". Asta pentru ca femeii i s-a atribuit multa vreme rolul de gospodina.

„Sunt foarte multe persoane de sex feminin care identifica si acum femeia prin cele enumerate mai sus. Asa ca nu le putem cere barbatilor sa recunoasca si alte laturi ale femeii, cum ar fi partea profesionala, atât timp cât în rândul femeilor sunt destul de multe care nu fac asta", explica Elisabeta Ilie.

În anumite organizatii exista barbati care nu se simt tocmai confortabil când au o sefa, spun expertii în resurse umane si psihologii. „Cumva, se simt raniti în orgoliu", spun specialistii în comportament uman. „Totusi, se constata ca femeile lucreaza mai greu cu o sefa decât barbatii. Iar cauza este invidia", afirma Daniela Necefor, Managing Partner la compania de recrutare Total Business Solutions (TBS).

Punctele forte ale managerilor

FEMEI

Capacitate de organizare
Capacitate de analiza
Felixibilitate
Atentie la detalii
Empatie

Barbati

Pragmatism
Inventivitate
Fermitate
Viziune de ansamblu
Pastrarea calmului

Doamnele iau cu asalt lumea barbatilor

În conditiile în care femeile sunt mai organizate, mai atente la detalii si mai apropiate de oamenii cu care lucreaza, numarul doamnelor care ocupa functii manageriale de top are toate sansele sa creasca, spune Iuliana Badea de la compania de recrutare Lugera&Makler.

„În unele cazuri, femeile sunt mai dure decât barbatii, dar în acelasi timp, sunt mai deschise ideilor constructive venite din partea angajatilor, neavând orgoliul de care dau dovada persoanele de sex masculin", afirma Daniela Necefor, Managing Partner TBS.

Astfel, continua Necefor, „în domeniul afacerilor, unde competenta si performanta se pot cuantifica, vor fi tot mai multe femei cu importante functii de conducere". În România, însa, femeile competente vor mai avea de luptat cu mentalitatea. „Drepturile exista în mod formal, sunt obtinute, însa, din pacate, mentalitatea nu se poate schimba printr-o decizie judecatoreasca", explica psihologul Lena Rusti.

„Din experienta mea profesionala în lucrul cu cuplurile, pot spune ca apar neîntelegeri în familie atunci când femeia este sefa, iar barbatul nu are o astfel de functie. Desi domnii afirma ca nu vad nimic rau în faptul ca partenerele lor cresc în plan profesional, nu demonstreaza asta", adauga psihologul Elisabeta Ilie.

Sursa online Adevarul: Femeile, sefi mai buni decât barbatii

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web