Despartiti...in momente cheie ale vietii!  
 

Despartiti...in momente cheie ale vietii!

Unele cupluri se despart in momente cheie ale existentei lor: inainte de a se naste copilul celor doi, cu cateva luni inainte de nunta, imediat dupa Craciun sau Revelion. Am incercat sa descoperim, cu ajutorul psihologului Elisabeta Ilie, ce se ascunde in spatele acestor hotarari de a termina o relatie amoroasa.

Pe langa toate nuntile acestui an, se mai pregatea una: cea a unor cunostinte, tineri amandoi si aflati intr-o relatie stabila de cativa ani buni. Trebuia sa aiba loc in toamna aceasta, invitatiile erau trimise, restaurantul hotarat. Prima oara am auzit doar ca nu mai fac nunta. Apoi am aflat ca el a inselat-o, ea a aflat si s-au despartit, anuland si nunta. Situatia lor nu e singulara, pentru ca multe cupluri se decid ca, exact in momente foarte importante pentru viata lor, sa de desparta.

Cum ajung ei la aceasta hotarare? Sa fie oare speriati de ceea ce va urma, de acel moment important sau care pare definitoriu pentru relatia lor? Ne raspunde psihologul si psihoterapeutul Elisabeta Ilie:
"Un cuplu este definit tocmai prin petrecerea acestor momente importante. Daca apare cearta in aceste momente, chiar separarea – asta nu ne poate spune decat ca acea relatie nu este una solida, una care sa ii multumeasca pe ambii membri, iar comunicarea dintre ei este slaba."

Ajungem din nou la comunicare, cea care ne da - in ciuda faptului ca ne imaginam ca stim sa comunicam din ce in ce mai bine - mai multe batai de cap ca niciodata.

Momentele importante in doi definesc cuplul, am aflat de la psihologul de la Cabinetul Individual Elisabeta Ilie. Dar cum pot preveni acestia trecerea de la un moment important, care poate fi un prilej pentru a-i apropia si mai mult pe cei doi, la o adevarata piatra de incercare, care s-ar putea dovedi cea care ii desparte pe cei doi?

"Momentele cheie enumerate mai sus sunt momente pline de emotie, de asteptari. Un cuplu ar putea preveni aceasta situatie, spunand lucrurilor pe nume treptat, fara a se acumula foarte multe asteptari neatinse", ne explica psihologul.

De la dragoste la despartire...

Dar cum ajung cuplurile la despartire in aceste momente importante? Sa fie teama care sta la baza acestor constientizari, bruste? De ce tind cuplurile sa faca acest lucru in momente - cheie?

Psihologul si psihoterapeutul Elisabeta Ilie ne raspunde la aceste intrebari, aratandu-ne care sunt greselile pe care le facem.

Fiecare intra in relatie cu anumite asteptari, spune specialistul. Daca ne dorim o relatie serioasa, in mod sigur asteptam cu nerabdare momente ca: sarbatori, casatorie, nasterea copilului. Nu numai ca le asteptam, le planificam, visam la ele, ne pregatim sufleteste pentru ele.

"In momentul in care inaintam in relatie si nu suntem pe aceeasi lungime de unda cu celalalt, daca nu-i comunicam viziunea noastra, sau daca i-o comunicam si nu tine cont si de ea, devenim frustrati, nemultumiti… ne pierdem confortul emotional. Pierzand confortul emotional in cadrul relatiei, ajungem la un punct culminant, de regula, in momente pline de emotie.", crede Elisabeta Ilie.

Cand intervine teama? Vorbim de teama, spune ea, in momentul in care traducem noul – prin ceva care ne sperie si nu prin evolutie. Teama apare in mod special in momentul in care nu avem suficienta incredere in noi, in celalalt, atunci cand nu avem confort emotional in relatie, nu ne dorim amandoi acelasi lucru.

Renuntarea brusca la cuplu – la celalalt – are in spate frustrari acumulate. Faptul ca s-a luat decizia intr-un moment important, sensibil, asta ne arata ca paharul este plin, a avut loc explozia. Asa ne-a explicat Elisabeta Ilie decizia de despartire a cuplurilor in exact acele momente in care noi, cei din afara, credeam ca anticiparea momentului important ii hraneste cu bucurii.

Sursa online Feminis: Despartiti...in momente cheie ale vietii!

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web