De unde stii ca decizia pe care ai luat-o este cea mai buna?  
 

De unde stii ca decizia pe care ai luat-o este cea mai buna?

Atunci cand ai de ales, cand trebuie sa iei o decizie este un moment dificil. Trebuie sa te gandesti, sa iei in consierare toate aspectele, sa cantaresti si la final te trezesti ca poate nu ai facut alegerea cea mai buna. Afla in continuare de la specialist cum stii ca decizia pe care ai luat-o este cea mai buna si in final un sfat numai pentru tine.

“O decizie inseamna in primul rand analiza situatiei existente”

Decizia este un proces cognitiv ca duce la selectarea unei actiuni dintre multe altele, finalul fiind o alegere. In functie de punctul de vedere din care privesti, o decizie poate necesita examinarea in context a tuturor nevoilor, preferintelor pe care un individ le are. Din punct de vedere cognitiv procesul de luare a deciziilor este un proces continuu ce face parte din interactiunea normala cu mediul inconjurator.

Pe de alta parte procesul de luare a unei decizii este privit ca o activitate in care trebuie sa rezolvi o problema si care se termina cand se gaseste solutia satisfacatoare. De aceea luarea unei decizii este un proces de gandire, dar si emotional, rational sau irational.

“O decizie inseamna in primul rand analiza situatiei existente, factorii implicati - cine mai este implicat, timpul avut la dispozitie. Luarea unei decizii presupune asumarea responsabilitatii.

Tot timpul luam decizii, chiar daca nu suntem constienti de acest lucru : la cumparaturi, cand conducem masina, cand facem mancare, la serviciu, in familie. Unele decizii le luam cu usurinta, altele dupa momente de analiza, de gandire”, spune psihologul Elisabeta Ilie.

De unde stii ca decizia pe care ai luat-o este cea mai buna?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare am vorbit tot cu psihologul si iata ce am aflat. “Depinde de unde privesc lucrurile. Daca eu am un obiectiv, decizia se potriveste foarte bine pentru atingerea obiectivului - inseamna ca este cea mai buna decizie pentru mine. Daca se uita catre aceasta decizie sotul, vecina, s-ar putea sa o considere gresita. De ex: hotarasc sa imi schimb job-ul. Jobul actual imi ofera bani suficienti, dar nu ma ajuta sa ma dezvolt profesional. Job-ul gasit e total invers, ma ajuta sa ma dezvolt profesional, din punct de vedere financiar e acceptabil, nu e la fel de bine platit ca jobul actual. Pentru mine decizia este ok - ma ajuta sa ma dezvolt profesional - asta e obiectivul meu. Amicii considera ca sunt nebuna - imi schimb job-ul si nu sunt mai bine platita ?!?

Important este ca decizia pe care o iau sa nu faca rau altora - adica alte persoane sa aiba de suferit. De exemplu : avansez in cariera, dar asta inseamna sa nu am suficienti bani pentru a le asigura hrana copiilor. Deciziile luate este bine sa imi faca bine mie, iar pe ceilalti sa nu ii influenteze negativ”, spune Elisabeta Ilie.

Si in final am rugat-o sa iti dea un sfat: “Nu evita sa iei decizii! Este important sa iei decizii pentru tine, sa iti asumi responsabilitatea pentru decizia data. Este de dorit sa nu lasi alte persoane sa ia decizii in locul tau, poti sa te consulti cu alte persoane, dar nu le da voie sa o faca in locul tau”.

Articol realizat cu sprijinul psihologului Elisabeta Ilie, tel. 0766.49.11.38.

Sursa online Feminis: De unde stii ca decizia pe care ai luat-o este cea mai buna?

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web