Cosmarurile: ce si de ce ne bantuie?  
 

Cosmarurile: ce si de ce ne bantuie?

In adolescenta visam frecvent ca ma duc la scoala in pielea goala, lucru pe care il sesizam abia cand profesorul ma scotea la tabla. Desigur, in vis. Explicatiile date de psihoterapeuti variaza, invocand fie anxietatea, fie neincredere sau uneori chiar panica. Ce se ascunde insa in spatele cosmarurilor tot mai dese pe care le acuza adultii? De cele mai multe ori, stress. Psiologul Elisabeta Ilie a stat de vorba cu noi si ne-a spus cum stau, de fapt, lucrurile.

Nu exista vise care sa ne lase indiferenti. Sunt fie ireal de placute, de mai ca-ti pare rau ca te-ai trezit, fie terifiante, caz in care rasufli usurata ca a fost doar un vis. Ce se afla in spatele lor, de ce le avem, ce incearca subconstientul (daca incearca?) sa ne transmita nu putem doar banui.

“In timpul unei zile avem o multime de ganduri legate de momente frumoase din viata noastra, de problemele noastre, de ceea ce ne dorim sau nu ne dorim”, sustine Elisabeta Ilie, psiholog. “Visele urate reflecta, de cele mai multe ori, situatiile pe care noi le consideram problematice, situatiile neplacute pentru noi. Desigur, ele isi fac aparitia sub o forma hiperbolizata, metaforica”. Dar oare sunt visele atat de importante pe cat spunea Jung? Sunt ele altceva decat reflectia frustrarilor, durerilor si gandurilor negre care ne incearca si pe care nu suntem dispusi nici macar sa ni le asumama, daramite sa ni le infruntam? “Visele au o importanta diferita de la o persoana la alta. Toti visam, dar nu toti tinem minte ce am visat. Putem spune daca am avut un vis urat sau un cosmar, abia dupa ce il povestim, dupa intensitatea starii emotionale: cat de mult m-am speriat, cat de mult m-a impresionat ….”, explica Elisabeta Ilie.

Ce putem spune atunci despre visele care anunta ceva, aidoma unei premonitii: sunt ele trimise de undeva, ca sa ne ghideze in luarea unei decizii sau sunt doar rodul autosugestiei? “Sunt persoane care isi ghideaza viata in functie de ceea ce viseaza noaptea, dar majoritatea vad visul ca pe ceva nesimnificativ”, este de parere Elisabeta Ilie. “Este bine sa stim ca visul reprezinta faptul ca noi functionam, gandim si in timp ce dormim. Ceea ce gandim in timpul zilei, atunci cand nu dormim, suntem constienti, se continua in timpul noptii – cu ajutorul inconstientului”. Prin urmare, putem spune caJung nu este deloc overrated; visele nu sunt altceva decat ganduri care isi pierd cuvintele care le “imbraca” in timpul zilei, cand suntem constienti, si care se continua sub forma imaginilor in timpul somnului.

Psihologul Eliabeta Ilie ne atrage insa atentia asupra altui fapt: “Atunci cand visele se repeta, exista o problema importanta care ne preocupa, ne framanta. Aceasta problema incepe sa ocupe cat mai mult din gandurile noastre – atat in timpul zilei cat si timpul noptii (in starea de veghe si in starea de somn)”. In astfel de cazuri, cosmarurile nu doar ca reflecta o stare de stres, ci si devin una. “In momentul in care avem foarte multe responsabilitati, o organizare si planificare a timpului deficitara, apar, fara sa ne dorim, si somnul agitat, si visele urate – care reflecta starea de neliniste, de frustrare, panica”, spune Elisabeta Ilie. “Atunci cand visele urate sunt foarte frecvente si ne impiedica sa functionam in viata de zi cu zi, ar trebui sa ne luam inima in dinti sis a cerem ajutorul unui specialist”.

In concluzie, putem scapa de cosmaruri? Da, dar mai intai trebuie sa renuntam sa mai creem o paralela intre vis si premonitie. “Visul reprezinta activitatea noastra psihica, nu prezicerea viitorului nostru sau al celor apropiati”, sustine Elisabeta Ilie, psiholog. “Este important ca in momentul in care ne-am trezit sa constientizam ca a fost un vis, ca ceea ce am visat nu reprezinta realitatea”. Lucru la care, credem noi, chiar si cei mai “visatori” dintre noi pot ajunge odata ce isi fac putina ordine in viata. Vorba Elisabetei Ilie, “astfel, noi singuri vom reusi sa identificam problemele cu care confruntam”.

Sursa online Feminis: Cosmarurile: ce si de ce ne bantuie?

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web