Cine a ucis romantismul?  
 

Cine a ucis romantismul?

Dragostea face lumea sa se invarta, spune o zicala. Sentimentele de dragoste au inspirat, de-a lungul timpului, unele din cele mai celebre opere de arta. Ne-am propus sa aflam daca romantismul a murit si cine au fost cei care l-au ucis. Psihologul Elisabeta Ilie ne insoteste si ne ghideaza in acest demers.

Nu se stie in ce moment exact se naste dragostea. Tot ce stim este momentul in care realizam ca e prezenta in noi si acea clipa este la fel de pretioasa ca cea in care stim fara nicio indoiala ca dragostea ne este impartasita. Nu negam existenta romantismului in aceasta etapa a vietii noastre. Orice gest facut de cel iubit si orice semn de complicitate sunt tot atatea dovezi ale dragostei noastre si ale prezentei romantismului.

Refuzam sa mai credem in romantism sau chiar in dragoste atunci cand masca furiei urateste trasaturile partenerului nostru, atunci cand indiferenta oglindita in ochii celuilalt ne impietreste. Atunci ajungem, pentru a mia oara, la concluzia ca romantismul e o iluzie a timpurilor moderne, ca dragostea cantata de poeti nu mai exista sau nu a existat niciodata. Romantismul este fie asociat cu o dragoste ideala, pe care cei mai multi dintre noi nu o intalnesc niciodata si care ne da impresia ca nu ne este ingaduit accesul intr-o lume distincta, fie cu ceva depasit, iesit de mult din uz si fara niciun folos.

Cine mai are nevoie de romantism?

Barfit si negat, romantismul si valorile sale nu au un renume bun in acesti ani. Pare o slabiciune si oamenilor din aceste vremuri slabiciunile le "miros urat".

Psihologul de la Cabinetul Inidividual Elisabeta Ilie ne ajuta sa descoperim care este rolul romantismului intr-un cuplu al zilelor noastre.

"Romantismul tine de limbajul comun pe care il dezvolta partenerii de cuplu. E drept ca in alte perioade istorice romantismul tinea mai mult de comportamentul afisat, public: flori, plimbari, ritualuri. Societatea s-a schimbat, oamenii s-au schimbat e vorba de o dezvoltare fireasca. Atunci si romantismul a prins alte forme. E mult mai interiorizat, pastrat cumva la nivelul intim al comunicarii intre cei doi. Fiecare cuplu dezvolta un cod al sau, ritualuri care sunt romantice fara a urma acel scenariu clasic cu micul dejun la pat, trandafirul la fiecare intalnire sau lumanarile la cina. Astazi romantismul tine de inteligenta comunicarii (jocul cuvintelor din sms sau messenger) si de rapiditatea tastarii: un apel pe mobil, un mesaj, o scurta discutie pe internet, o cafea intr-o pauza de pranz, etc."

Suspectul numarul 1: feminismul!

Inainte de a incepe pledoaria, e bine sa ne aducem aminte ca unul din principalii acuzati pentru disparitia romantismului este feminismul. Da, barbatii si o parte dintre femei au ajuns la concluzia ca evolutia femeilor din ultimele decenii este motivul pentru care barbatii nu mai sunt romantici. Suna corect? Sa aflam ce crede psihologul si psihoterapeutul Elisabeta Ilie:
"Feminismul face parte tot din evolutie si nu inseamna ca a crede in principii feministe este ca si cum ai respinge total sensibilitatea, afectiunea. Poate femeilor nu le mai place atat de mult sa aiba tot felul de diminutive sau porecle dragalase, dar asta nu inseamna ca nu pot aprecia o comunicare afectuoasa, care sa valorizeze calitatile lor."

Suspectul numarul 2: viteza cu care traim!

Dar viteza cu care se deruleaza viata fiecaruia dintre noi? Credeti ca felul in care alegem sa ne traim viata este motivul pentru care romantismul nu mai ocupa un rol important in vietile noastre?

Cand viata iti inchide usi pentru a nu te abate de pe culoar iti deschide altele pentru a te motiva in continuare, crede specialistul. Iar daca ceaiurile dansante, trandafiri si cutiile de bomboane nu mai sunt la moda, acum au aparut alte metode de cucerire. Acum un cadou romantic poate insemna un audiobook sau o rama foto digitala, sustine Elisabeta Ilie.

Suspectul numarul 3: tehnologia!

Putem da vina pe tehnologie pentru diminuarea importantei romantismului? Putem spune ca o poezie soptita prin telefon sau prin webcam sunt mai putin romantice decat cele rostite -traditional- fata in fata? Eu una nu cred asta. Nici vorba, afirma si psihologul si psihoterapeutul Elisabeta Ilie!
"Cred ca tehnologia ajuta pentru ca ofera doar o platforma de comunicare, nu suprima, nu inlocuieste comunicarea. Oamenii pot folosi diverse cuvinte sau alte mijloace de comunicare a romantismului avand un suport. Desigur, daca dai un mesaj de felicitare la toata agenda nu e romantism, dar daca stii sa scrii cateva cuvinte telefonul e cel mai bun mijloc de a le transmite, ele raman, ele pot fi recitite."

Verdict: a murit sau nu romantismul?

Pentru ca e greu sa ne inchipuim o lume lipsita de romantism in totalitate, am rugat psihologul sa ne explice ce ar semnifica pentru relatiile sentimentale lipsa romantismului.

"Daca intelegem romantismul ca un limbaj comun, unic, subiectiv dezvoltat de cei doi parteneri atunci relatia nu poate exista fara romantism. Romantismul este cumva esenta afectiunii, comunicarii emotionale.", crede psihologul de la Cabinetul Individual Elisabeta Ilie.

Romantismul nu are cum sa existe doar in povesti sau in istoriile amoroase ale adolescentilor. Romantismul nu este un atribut al naivitatii si nici "ceea ce ne baga filmele cu happy-end si cartile siropoase in cap". Nu e un ideal greu de atins. Romantismul este o componenta a dragostei noastre. Iar dragostea, dupa cum stiti deja, dragilor, imbraca multe forme!

Sursa online Feminis: Cine a ucis romantismul?

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web