Cele mai importante secrete ale unei relatii reusite  
 

Cele mai importante secrete ale unei relatii reusite

O relatie reusita si fericita este ceva ce toate ne dorim, fara doar si poate. Dar care sunt secretele acelor relatii care dureaza o viata?

Fiecare dintre noi incercam sa schimbam lucrurile care ne par a fi problematice in relatiile noastre, fie ca este vorba de ceva minor sau de o problema care intr-adevar necesita o rezolvare urgenta. Gandindu-ne la toate aceste aspecte, ne-am gandit sa identificam 10 dintre caracteristicile relatiilor cu adevarat reusite. Daca tu si partenerul tau le veti lua in considerare, ati putea ajunge la performanta (destul de greu de atins in zilele noastre) de a ramane impreuna o viata intreaga.

Am stat de vorba cu psihologul Elisabeta Ilie, de la Cabinetul Individual de Psihologie „Elisabeta Ilie" si cu psihologul Loredana Ionascu, de la Clinica TerapiaM, pentru a ne explica importanta fiecarui element in parte.

1. Prietenia dintre parteneri

„Este baza unei relatii de dragoste dintre parteneri. Intr-o relatie sanatoasa partenerii ar fi bine sa fie prieteni: sa se respecte, sa se sprijine unul pe celalalt, sa aiba incredere unul in celalalt, sa nu se critice, sa contribuie si sa sustina dezvoltarea celuilalt", spune Elisabeta Ilie

Loredana Ionascu arata ca „este un aspect important al relatiei, sa-l vezi pe celalalt ca fiindu-ti cel mai bun prieten, fiind persoana careia ii poti spune orice, oricand, oriunde, stiind ca te poti baza pe el, ca poti avea incredere in el. Toate calitatile pe care le cauti intr-un prieten adevarat cu siguranta ai vrea sa le gasesti si in partenerul de viata. Numai ca intre prietenie si dragoste este o diferenta si nu degeaba se spune ca este pacat sa omori o prietenie pentru o noapte de dragoste."

2. Umorul

Psihologul Elisabeta Ilie spune despre buna dispozitie ca „este cautata de fiecare dintre noi. Ne dorim ca persoana de langa noi sa ne aduca cat mai des zambetul pe buze. Este unul dintre cele mai pretioase daruri: zambetul, buna dizpozitie". Loredana Ionascu de la Clinica TerapiaM defineste umorul ca fiind „extrem de important, reusind sa restabileasca legatura intre parteneri in momentele dificile. De multe ori o doza de umor poate dezamorsa un conflict."

3. Comunicarea

In viziunea Loredanei Ionascu, comunicarea „reprezinta unul dintre pilonii care mentin o relatie. In clipa in care cei doi renunta sau refuza sa mai comunice asistam la instalarea singuratatii in doi", in timp ce Elisabeta Ilie o numeste „cheia centrala a unei relatii. Daca avem o comunicare eficienta inseamna ca partenerii se cunosc, se autocunosc, pot rezolva problemele impreuna, nu intra in conflict, pot depasi situatiile neplacute si se pot bucura de cele placute."

4. Impartirea in mod corect a sarcinilor dintre parteneri

„Echilibreaza relatia. Fiecare isi gaseste locul lui, are rolul sau, este responsabil. Mai mult decat atat, conflictele pe tema sarcinilor vor fi foarte foarte reduse", spune psihologul Elisabeta Ilie.

„Acest lucru este destul de important intr-o relatie pentru a evita instalarea frustrarilor, a nemultumirilor si in final, pentru a evita stingerea relatiei. In orice relatie de la inceput pana la sfarsit, de dorit ar fi ca partenerii sa-si aduca aportul pentru cresterea si mentinerea relatiei", explica Loredana Ionascu.

5. Sexul

Afla de la Loredana Ionascu faptul ca „este foarte important intr-o relatie, dar nu esential. Devine extrem de important atunci cand nu functioneaza. Se spune ca intr-o relatie, sexul conteaza 20% atunci cand partenerii sunt satisfacuti de viata lor sexuala si 80% atunci cand relatia sexuala este in impas."

„Constituie una dintre nevoile de baza, am putea spune ca se afla la mijlocul piramidei nevoilor. Daca mergem putin mai departe, compatibilitatea sexuala este importanta pentru confortul partenerilor intr-o relatie", este de parere Elisabeta Ilie.

6. Afectiunea

Psihologul Elisabeta Ilie spune despre afectiune ca este „rezervorul care trebuie mentinut tot timpul plin. Daca acest rezervor este plin, putem trece cu partenerul prin situatii placute, foarte placute, dar le putem depasi si pe cele mai putin placute.

„Afectiunea presupune a primi si a darui in acelasi timp. De-a lungul vietii, atat femeile cat si barbatii au nevoie in egala masura, constant, de afectiune. Singura diferenta dintre genuri este felul in care isi manifesta afectiunea. O relatie din care a disparut afectiunea este in cel mai fericit caz o relatie moarta", explica Loredana Ionascu.

7. Buna colaborare dintre parteneri

Loredana Ionascu spune ca „acest aspect este necesar pentru buna functionare a relatiei, in astfel de conditii fiind mai rare situatiile conflictuale si neintelegerile, dar nu imposibile". Elisabeta Ilie arata ca "intr-o relatie, partenerii au nevoie sa colaboreze, nu sa fie in competitie. Impreuna contribuim la dezvoltarea relatiei, la dezvoltarea fiecarui partener. Daca suntem tot timpul in competitie, in conflict, relatia are o durata scurta si este presarata cu disconfort."

8. Prieteni comuni si prieteni proprii

In viziunea Elisabetei Ilie, "cercul de prieteni are o importanta deosebita pentru noi, indiferent de varsta. Este important ca prietenii sa fie acceptati de catre celalalt partener si mai mult decat atat, partenerii sa se poata integra in cercul celuilalt."

Loredana Ionascu spune despre prieteni ca "sunt necesari si unii si altii. Prietenii comuni sunt necesari pentru timpul petrecut impreuna, iar cei proprii pentru acea bucatica de viata pe care este necesar sa si-o pastreze fiecare dintre cei doi, in afara relatiei."

9. Siguranta si increderea

"Increderea in celalalt si implicit siguranta pe care o simti langa partenerul de viata, este vitala pentru functionarea relatiei. Mai ales in cazul femeilor, daca siguranta dispare, relatia nu mai functioneaza sanatos", evidentiaza psihologul Loredana Ionascu.

Elisabeta Ilie considera ca "Este foarte frustrant sa pasesti pe gheata si sa te gandesti ca la urmatorul pas s-ar putea sa se sparga si sa cazi in apa. Te simti linistit in momentul in care cunosti locul pe care calci, stii ca nu sunt pericole, ca nu ti se poate intampla nimic rau si daca acest lucru se intampla totusi, este cineva alaturi ca sa te ajute."

10. Asteptari comune pe termen lung

"Partenerii pasesc pe acelasi drum, in aceeasi directie, lupta pentru o cauza comuna. Sunt motivati sa coopereze, sa isi atinga obiectivele", este de parere psihologul Elisabeta Ilie.

Loredana Ionascu spune despre aceasta ca "prezenta planurilor comune pe termen lung mentine de foarte multe ori o relatie in timp, dar acest lucru nu are nimic de-a face cu dragostea. Sunt multe cupluri care rezista in timp nu pentru ca ar avea o relatie minunata, ci pentru ca au planuri comune."

La cat mai multi ani… impreuna!

Sursa online Feminis: Cele mai importante secrete ale unei relatii reusite

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web