Ce rol joaca religia in cuplu?  
 

Ce rol joaca religia in cuplu?

Mariajul e, daca vreti, o cursa cu obstacole. Sari peste groapa cu nisip a certurilor pornite de la lucruri marunte, te apleci ca sa poti trece mai usor peste diferentele dintre voi doi, faci un salt peste gardurile tentatiilor. Un "porte-bonheur" pentru o persoana casatorita care participa la aceasta cursa ar putea-o reprezenta credinta. Care este rolul sau in cuplu si cum ne poate ajuta relatia, descoperim impreuna cu psihologul si psihoterapeutul Elisabeta Ilie.

Unele din cele mai importante momente din viata noastra se petrec in fata lui Dumnezeu si a semenilor nostri: ne botezam, ne casatorim si plecam de pe aceasta lume insotiti de credinta noastra.

Exista studii - cel Gallup din 1997 - care sustin ca persoanele - cuplurile - care se roaga impreuna au mai putine sanse de a divorta sau de a avea probleme in viitor. Rata, conform studiului, crestea in cazul lor de la un cuplu din trei la un cuplu din 1152.

Nu ne purtam mereu credinta la vedere, nici in interiorul familiei noastre si nici in fata celorlalti. Americanii cred in zicala "a couple that prays together stays together" (un cuplu care se roaga impreuna sta impreuna) si se pare ca aceasta s-a dovedit a fi adevarata.

Dar care este rolul pe care credinta il joaca in viata oamenilor in acesti ani? Psihologul si psihoterapeutul Elisabeta Ilie spune: "Credinta constituie un element important in viata omului, chiar si in zilele noastre. Constientizarea importantei religiei in viata, are loc, de regula:
- in momentele critice, cand suntem in impas, cand ceea ce se intampla nu mai depinde de noi;
- cand intram in contact cu o persoana care nu este de accord cu religia noastra;
- cand ni se cere sa trecem fortat la alta religie;
- cand suntem intr-o alta tara, civilizatie;
- in zilele de sarbatoare."

Religia trebuie sa aduca o influenta pozitiva asupra relatiei: si anume cultivarea ideii de a nu face rau propiei persone si celui de langa noi. Rugaciunea constituie, precizeaza specialistul, o metoda de detensionare in momentele critice.

Schimbarea religiei din dragoste

Noi, romanii, ne-am obisnuit sa privim ca pe un mare sacrificiu personal trecerea la o alta religie in numele dragostei si al persoanei iubite, chiar daca acea religie este tot crestina. Psihologul de la Cabinetul Individual Elisabeta Ilie ne-a explicat felul in care poate fi privita aceasta trecere.

In momentul in care suntem pusi in fata deciziei de a trece la o alta religie, avem de ales intre religie si relatie. Depinde foarte mult cat de importante sunt cele doua pentru noi. In aceasta decizie conteaza si catre ce religie facem pasul (nu-i totuna trecerea de la religia ortodoxa la cea catolica cu trecerea de la religia ortodoxa la cea musulmana). Fiecare religie este insotita de obiceiurile, traditiile proprii care constituie de fapt tipuri de mentalitati, culturi, stiluri de viata. Cu cat noua religie este mai diferita de cea din care face parte partenerul, cu atat trecerea este mai grea pentru ca avem de-a face cu schimbari multiple, radicale, crede specialistul.

Din punct de vedere psihologic, continua sa analizeze acest aspect Elisabeta Ilie: religia, relatia sunt privite ca valori in viata omului. Este foarte adevarat ca toti oamenii au mai multe valori dupa care se ghideaza in viata. Ceea ce este extrem de important, este ierarhizarea acestora in cazul de fata locul relatiei si al religiei in ierarhizarea celui care trebuie sa faca trecerea. Schimbarea religiei devine o problema, atunci cand persoana in cauza, a facut fortat pasul, nu acceptat acest lucru.

Religiile diferite creeaza probleme in relatie?

Am auzit cu totii despre cupluri formate din oameni cu religii diferite si care nu au nicio problema in a-si accepta diferentele dintre ei si nu se confrunta cu probleme mai mari de cuplu decat cele in care partenerii au aceeasi religie. In acelasi timp, am auzit si despre oameni care nu isi puteau accepta diferentele si . Am zambit poate in sinea noastra atunci cand am citit in ziare ca Rona Hartner divorteaza si pentru ca sotul sau nu ii aproba devotamentul fata de Dumnezeu, dar adevarul este ca relatia pierduta a celor doi e o realitate trista.

Am intrebat specialistul despre importanta pe care religiile sau credintele diferite ale unui cuplu o au in relatie si felul in care pot influenta cuplul. Raspunsul specialistului de la Cabinetul Individual de Psihologie Elisabeta Ilie a venit din experienta sa profesionala.

"Am intalnit cupluri cu religii diferite care functioneaza, relatia este ok, dar si cupluri in care diferenta religiilor constituie o problema in viata partenerilor functionalitatea cuplului este foarte slaba.

Religiile diferite constituie o problema in momentul in care un partener nu respecta, accepta apartenenta religioasa a celuilalt si traieste cu gandul ca intr-o zi il va determina sa si-o schimbe. Atata timp cat cei doi parteneri trec de faza acceptarii celuilalt cu tot ceea ce inseamna el: calitati, defecte, gusturi, apartenta religioasa, pasiuni etc cuplul are o functionalitate buna.", precizeaza psihologul si psihoterapeutul.

Ajutor divin!

Ne-ar putea ajuta religia sa ne consolidam cuplul? Iata ce spune Elisabeta Ilie: "Religia are o semnificatie deosebita in consolidarea cuplului din acest motiv, destul de multe cupluri merg la biserica pentru a realiza si legatura spirituala cununia religioasa."

Nu trebuie sa fii habotnic pentru a te ruga sau pentru a avea credinta. Ar putea fi o o dovada de inteligenta emotionala: sa folosesti toate lucrurile care iti sunt oferite, inclusiv propria credinta, pentru a va face relatia mai buna.

Principiile pe care le-ai putea adopta sunt la indemana oricui:

Transparenta confesiunii!

Specialistii in terapia de cuplu sustin ca "dezgroparea" secretelor este benefica pentru un cuplu. Ele ar trebui scoase la lumina si dezvaluite celui iubit, pentru ca secretele ne pot face rau numai daca raman nestiute si in intuneric.

Nicio cearta nu trece de la sine!

Nu exista posibilitatea ca o cearta sa nu lase nicio urma. De multe ori ea trece lasand in spate dezamagire, remuscari sau resentimente. Stii deja: e mai usor sa previi decat sa vindeci! Aplica principiul crestin si cere-ti iertare pentru cele facute sau spuse, inainte de a fi prea tarziu!

Dragostea trebuie strigata, vazuta, recunoscuta!

Ati citit si voi zilele trecute, sper, stirea conform careia cuplurile sunt mai fericite daca isi stabilesc o intalnire amoroasa o data pe saptamana. Foloseste fiecare moment al zilei pentru a multumi pentru dragostea ta si pentru a-i arata persoanei iubite ca dragostea este inca prezenta. Ai auzit vreodata ca un cuplu sa aiba probleme pentru ca a comunicat prea bine sau pentru ca partenerii isi aratau prea des dragostea unul fata de celalalt? Nici eu!

Sursa online Feminis: Ce rol joaca religia in cuplu?

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web