Articole | ||
Cat de mult credit ii dai?Te afli intr-un stadiu incipient al unei relatii cu un barbat pe care il placi cu adevarat. Ai vrea sa faci tot ce iti sta in putinta pentru ca lucrurile sa mearga bine intre voi. Si acum vine intrebarea capcana - cata incredere poti avea in el acum la inceput? Mereu m-am intrebat cat de usor trebuie sa ii acordam increderea noastra celui de langa noi. Increderea este un lucru de pret care trebuie castigat in timp. Si totusi, cat de repede pot spune ca am incredere in partenerul meu de viata? Ce ma fac atunci cand el mi-a inselat asteptarile o data? Prin ce incercari il trec pentru a-i acorda din nou credit? Despre toate aceste lucruri, am discutat cu psihologul Elisabeta Ilie de la Cabinetul Individual de Psihologie „Elisabeta Ilie”. Cata incredere ai in el... la inceput?„La inceputul relatiei este firesc sa plecam la drum cu incredere. Este bine ca aceasta incredere sa existe. Daca ea nu este sau este foarte mica, deja pornim la un drum foarte foarte greu. Normal ca la inceputul relatiei increderea sa nu fie foarte mare pentru ca ne cunoastem foarte putin partenerul. Daca din cat il cunoastem, ceea ce spune si ceea ce face nu lasa urma de indoiala, inseamna ca celalat merita increderea noastra – atat cat se poate la inceputul relatiei.”, explica psihologul. Cum se castiga increderea?Iata cateva lucruri esentiale de care partenerul tau trebuie sa tina cont atunci cand vrea sa te castige. Sfaturi practice
In momentul in care ne aflam la inceputul unei relatii, este bine sa ne gandim: Ce faci cand deja ti-a inselat increderea?„Depinde foarte mult cum ne-a inselat increderea. De exemplu: il surprind cu o alta femeie, nu este punctual la o intalnire, a mintit. Daca a gresit o data, iar fapta nu este foarte grava din punctul tau de vedere, mai merita o sansa. Sa nu uitam ca fiecare dintre noi, la un moment dat, am inselat increderea cuiva (chiar si prin nerespectarea unei promisiuni). Nu putem trage o concluzie bazandu-ne pe o singura fapta. Este bine sa vedem daca este un om caruia nu i se acorda incredere si in relatie cu alte persoane, in alte locuri (in cercul de prieteni ‚neseriosul asta’, la serviciu ‚pe el nu te poti baza niciodata’ ). Inainte de a trage o concluzie ‚nu merita increderea mea’, este bine sa ma asigur ca am mai acordat o sansa, ca am luat in calcul si alte opinii, ca l-am vazut comportandu-se in acel mod in diferite imprejurari. Daca tu consideri ca nu poti avea incredere in el, este foarte greu sa mergeti impreuna la drum. Poate ar fi bine ca fiecare sa mearga pe drumul lui. Daca nu ai un minim de incredere in partener este ca si cum ai pleca pe un drum necunoscut, singur, noaptea.”, este de parere Elisabeta Ilie. Se poate recastiga increderea in partener?
In primul rand trebuie sa existe dorinta ambilor parteneri de a reconstrui increderea pierduta. Daca aceasta dorinta nu exista, nu se poate face mare lucru. Daca dorinta exista, partenerul care a pierdut increderea celuilalt, este bine sa fie atent la urmatoarele lucruri:
Partenerul care vrea sa aiba din nou incredere in celalalt partener: „Dupa cum am mai spus, increderea se construieste greu, in timp, cu multa rabdare, calm. De cele mai multe ori, in momentul in care increderea este pierduta, relatia se rupe, in unele cazuri apare separarea, in altele, partenerii merg mai departe cu o relatie disfunctionala.”, incheie specialistul. Sursa online Feminis:
Cat de mult credit ii dai? |
||