Casatoria, un lung pas catre divort?  
 

Casatoria, un lung pas catre divort?

Cati dintre voi ar mai fi dispusi sa se casatoreasca daca ati sti ca nu e decat o problema de timp pana la despartire? I-am cerut ajutorul psihologului Elisabeta Ilie pentru a intelege daca cuplurile din zilele noastre renunta cu mai putina lupta la relatie sau chiar la casatorie si care sunt cele mai bune abordari pentru un cuplu aflat in dificultate.

Saptamana aceasta ne-a adus vesti "de divort" de la vedetele de la Hollywood: actrita Courtney Cox Arquette si sotul sau, actorul David Arquette, au decis sa divorteze dupa o casatorie de 11 ani, Christina Aguilera si sotul sau, producatorul muzical Jordan Bratman au decis sa se desparta dupa o relatie de opt ani de zile si actrita Laura Dern divorteaza de muzicianul Ben Harper dupa o casnicie de cinci ani de zile.

Sunt convinsa ca si voi cunoasteti cupluri de oameni tineri sau mai putin tineri care trec prin perioade dificile si care se decid sa renunte uneori prea repede la ceea ce au reusit sa construiasca ca cuplu. Dar despre acestia nu scriu nici ziarele si nici nu vorbeste toata lumea.

Castiga cel care renunta primul la relatie?

Psihologul Elisabeta Ilie a fost de acord sa ne explice daca cuplurile din zilele noastre sunt mult mai predispuse la a se da mai usor batute, daca renunta mai usor la relatie si, implicit, la casatorie la primele neintelegeri, la primele certuri sau la primele flirturi observate la partener.

Elisabeta Ilie: "Cuplurile sunt din ce in ce mai predispuse la a renunta la relatie sau chiar la casatorie. Renuntarea apare ca urmare a: standardelor foarte inalte, programului foarte aglomerat, tolerantei foarte scazute fata de sine si fata de greselile celuilalt, timpului scazut acordat vietii de familie, si vietii personale. Avand toate cele enumerate mai sus, fiecare se asteapta ca in momentul in care ajunge acasa sa gaseasca in celalalt o oaza de relaxare, de buna dispozitie, de rasfat. Uitam faptul ca si celalalt traieste in acelasi sistem ca si noi si ca are aceleasi asteptari si ca se afla sub aceleasi presiuni."

Cuplul a carui despartire a uimit toata lumea a fost cel format din fosta actrita din Friends, Courtney Cox Arquette si sotul sau, pentru ca erau unul dintre cuplurile care nu pareau afectate de "ifosele" Hollywood-ului.

Cu toate ca cei doi au transmis presei -la fel ca si celelalte doua cupluri- ca raman in relatii amicale si ca este in interesul copiilor lor sa pastreze o relatie cat mai buna, amanuntele despre relatia lor de cuplu, confesate presei de un sot deznadajduit -David Arquette-, care a marturisit ca "s-a simtit viril" dupa ce si-a inselat sotia cu o chelnerita/actrita aspiranta si care a explicat ca atat problemele din viata lor intima, cat si imaturitatea sa, dar si faptul ca Courtney Cox avea o "relatie emotionala" cu unul dintre actorii cu care a jucat intr-un film.

Ce poate face un cuplu aflat in pericol

Am intrebat-o pe Elisabeta Ilie care este cea mai buna abordare practica a cuplurilor care au probleme si care isi pun problema despartirii. Iata care sunt, conform specialistului, pasii pe care un cuplu ii poate face inainte de a decide sa renunte la relatie:

- Identificarea problemei, analizarea situatiei;
- Analiza personala: sa se intrebe "Cu ce am contribuit eu la situatia de fata?";
- Balanta plusuri / minusuri relatie;
- Ce este de facut? Cine si ce este bine sa faca pentru a imbunatati situatia?;
- Se mai poate face ceva la situatia de fata?;
- Sa ne raspundem la intrebarea: "Ma vad traind alaturi de acest partener cat mai multi ani de acum inainte?";
- Daca vedem ca nu se mai poate face nimic, nu suntem dispusi sa facem ceva, luam decizia separarii.

Sursa online Feminis: Casatoria, un lung pas catre divort?

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web