Articole  
 

Cand devine deranjant vorbitul la mobil?

Persoanele care vorbesc prea tare la telefonul celular sau care uita de maniere in timp ce poarta o conversatie sunt privite lung de cei din jur. Modul in care vorbesti la telefon sau in care te manifesti atunci cand porti o conversatie la mobil te poate face antipatic persoanelor din jurul tau.

Cand ii suna telefonul mobil, Marin se ridica automat de pe scaun si, pana sa raspunda, incepe sa mearga. in timp ce vorbeste la celular, se plimba fie in jurul biroului, fie iese in curtea institutiei in care lucreaza. Depinde cat de lunga e conversatia. Recunoaste ca are acest obicei si atunci cand este acasa. Locuieste intr-un apartament cu trei camere, aflat la etajul 8.

„Ma plimb ca un leu in cusca", afirma barbatul, adaugand ca stie ca uneori ii enerveaza pe cei din jur. „Sotia mea nu are obiceiul asta. Se mai fataie si ea, dar nu se poate compara cu mine", spune Marin, in varsta de 37 de ani. Are amici care procedeaza la fel.

„Cred ca se intampla ceva cu vorbitul asta la telefon. De cand s-au inventat telefoanele cu antena, care nu te mai tintuiesc langa aparat, imi e aproape imposibil sa mai stau locului cand vorbesc cu cineva", afirma barbatul. Nu prea stie sa-si explice de ce anume se plimba cand vorbeste la mobil.

„Pur si simplu asa simt nevoia sa fac. Nu spun ca daca ar trebui sa vorbesc la un telefon fix n-as putea. Nu am ajuns pana acolo", se amuza acesta. „Nu stiu daca e un tic sau nu. Mai degraba, e o modalitate de a reactiona. Iar daca am o conversatie aprinsa, cu atat mai mult ma plimb de ici colo, poate si ceva mai repede", mai spune Marin.

Colegii se mai amuza pe seama lui, numai ca barbatul nu intelege de ce. „Multi fac asa. Poate ca la mine e mai evident", spune el. „in plus, eu nu am un obicei care sa-i afecteze pe cei din jur", adauga acesta.

Vorbesti tare, esti pe lista neagra

Pe Andreea o deranjeaza la culme cand persoanele din jurul ei raspund la mobil si incep sa urle. „Cand vad oameni in metrou sau in autobuz care incep sa vorbeasca tare, cat mai tare cu putinta, cand le suna telefonul si dau explicatii sau ordine, simt ca-mi pierd mintile", spune tanara in varsta de 31 de ani.

„Mie mi se pare ca e vorba de lipsa de bun-simt. Eu cred ca oamenii astia ar vrea sa fie foarte importanti, nu sunt, si incearca sa para. Si cum poti sa te simti tu fata de tine important? Dandu-te mare in fata unora care nu te cunosc", crede tanara.

O deranjeaza si persoanele care fac caz de faptul ca primesc un telefon atunci cand sunt la birou. „Replicile de genul «Stai putin ca nu pot vorbi - ma aud ceilalti» rostite pe un ton ridicat, mi se par de prost gust. Nu poti sa spui simplu «Asteapta un minut» si sa te ridici si sa mergi intr-un loc ferit?", se intreaba tanara.

Numai ca persoanele care vorbesc la telefon langa tine risca sa te scoata din minti si din alte motive. Oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell din New York, SUA, afirma ca ne deranjeaza sa-i auzim pe cei din jur vorbind la mobil intrucat creierul nostru face eforturi pentru a intelege ceva din conversatia respectiva. Nu e tocmai usor, avand in vedere ca auzim ce spune doar una dintre cele doua persoane aflate in dialog.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca ne este greu sa anticipam ce urmeaza sa spuna partenerul de dialog pentru ca, de cele mai multe ori, nu auzim decat franturi din frazele sale si in niciun caz ultimele cuvinte. Ca urmare, creierul nostru trebuie sa faca un efort de doua ori mai mare sa inteleaga conversatia.

Dependenti de aparat

Pe de alta parte, studii recente au aratat ca telefoanele mobile de ultima generatie pot duce la dependenta. Posesorii unor astfel de aparate isi petrec multa vreme folosind diverse aplicatii disponibile sau serviciile de internet, neglijandu-si astfel familia.

Potrivit unei cercetari realizate anul trecut de specialisti de la Universitatea Stanford, SUA, pe 200 de studenti care aveau aparate iPhone de mai putin de un an, acestea au devenit o parte esentiala a vietii tinerilor. 75% din ei au declarat ca ajung sa adoarma cu telefonul langa ei, iar 69% au afirmat ca au mai multe sanse sa-si uite acasa portofelul decat iPhone-ul.

Cel mai enervant obicei

Un studiu facut relativ recent de compania MVNO arata ca vorbitul prea tare la telefonul mobil ramane cel mai enervant obicei legat de utilizarea acestor aparate. Peste jumatate dintre persoanele chestionate s-au declarat deranjate mai mult de tonul vocii celor care vorbesc decat de sunetele de apel nepotrivite.

Dorinta de a convinge si de a scapa de stres

Cei care au un comportament care iese din tipare atunci cand vine vorba de vorbitul la mobil sau chiar de utilizarea aparatului in sine incearca, de multe ori, sa gaseasca justificari, mai ales daca sunt apostrofati. Unii afirma ca se plimba sau ca vorbesc tare pentru ca „au capatat un tic" si nu se pot dezvata.

Psihologul Lena Rusti spune insa ca rareori poate fi vorba de asa ceva. „Odata cu intentia de a comunica, apare si nevoia de a exprima verbal si nonverbal mesajul pe care vrem sa-l transmitem. Cu cat continutul emotional este mai puternic, cu atat putem avea tendinta de a insoti componenta verbala prin gesturi, miscari ale corpului si expresii ale fetei", afirma aceasta.

Mesaje sustinute nonverbal

„Atunci cand vorbim la telefon, teoretic, comunicarea nonverbala nu este necesara, pentru ca interlocutorul nu ne poate vedea. insa ne este necesara noua, pentru a completa mesajul nostru verbal si pentru a-l sustine", mai spune Lena Rusti.

Ca atare, explica psihologul, nu se poate spune ca persoanele care se plimba in timp ce vorbesc la telefon au un tic, decat daca „apare un comportament compulsiv care este generat de fiecare data intr-o situatie anume si care nu poate fi controlat in mod constient".

La randul sau, psihologul Elisabeta Ilie spune ca „de ticuri se poate vorbi, in general, in cazurile in care acestea au aparut inainte de varsta de 18 ani si nu au disparut la maturitate". in cazul compor­tamentului pe care-l adoptam atunci cand vorbim la mobil poate fi vorba de o modalitate de detensionare fizica (ne plimbam pentru ca nu ne putem concentra la altceva si avem ocazia sa facem si un pic de miscare) sau psihica, mai spune Elisabeta Ilie.

De asemenea, poate fi vorba, sustine psihologul, de un comportament copiat de la alte persoane. Probleme reale apar cand unii utilizatori de celulare dau uitarii reguli elementare de buna purtare. Acestia au toate sansele sa starneasca nemultumirea persoanelor din jur, care, in timp, pot ajunge sa-si formeze o parere proasta despre ei.

O situatie si mai neplacuta poate aparea in familie, mai ales in cazul celor care nu renunta la utilizarea mobilului nici macar in dormitorul conjugal. O cercetare realizata anul trecut arata ca peste un sfert dintre femei au ajuns sa dea vina pe telefoanele BlackBerry si iPhone pentru dezastrul din viata de cuplu.

Reguli de buna purtare

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, oamenii au inceput sa dea uitarii manierele, mai ales in ceea ce priveste modalitatea in care comunica, arata un studiu realizat de compania MVNO.

„Utilizarea telefoanelor celulare este esentiala pentru a fi conectati la tot ceea ce se intampla in jurul nostru. Numai ca uitam sa ne adaptam si manierele. Sa nu ridici tonul, sa nu vorbesti la telefon in mijlocul unui grup de oameni care au treaba si sa nu utilizezi mobilul in anumite situatii sunt chestiuni esentiale", a explicat William Hanson, consultant pe probleme de protocol, pe un site dedicat telefoanelor mobile.

De asemenea, nu este recomandat sa porti conversatii prin SMS in timp ce esti in compania altor persoane sau sa folosesti aplicatii ale telefonului mobil cand esti acasa, cu familia, mai spun specialistii in protocol.

Sursa online Adevarul: Cand devine deranjant vorbitul la mobil?

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web