Cand cearta degenereaza in reprosuri si cuvinte grele  
 

Cand cearta degenereaza in reprosuri si cuvinte grele

Vi se intampla des ca o simpla discutie in contradictoriu sa degenereze intr-un scandal monstru? Afla care sunt remediile!

Exista multe motive pentru care fericirea unui cuplu ajunge sa fie umbrita de certuri din ce in ce mai dese si cuvinte urate pe care el i le adreseaza ei si viceversa. Imi aduc aminte de o relatie pe care am avut-o in trecut. Totul a inceput foarte frumos si a ramas asa pentru ceva timp. Pana cand, fara sa ne dam seama cand anume si din ce motiv, ajunsesem sa ne petrecem tot timpul certandu-ne si reprosandu-ne reciproc diferite lucruri. Nu, povestea noastra nu a avut happy ending, deoarece nu am stiut cum anume trebuie sa procedam pentru a ne ridica din nou pe linia de plutire. Am suferit amandoi atunci cand relatia s-a terminat, dar cale de intoarcere nu a mai fost din pacate. Tocmai de asta, imi doresc sa nu treci si tu prin aceeasi experienta! Am discutat cu psihologul Elisabeta Ilie de la Cabinetul Individual de Psihologie „Elisabeta Ilie” si iata concluziile la care am ajuns impreuna.

Impactul neintelegerilor asupra cuplului

„Neintelegerile dese in cadrul unui cuplu arata faptul ca in acea relatie sunt probleme nerezolvate. Membrii cuplului nu comunica eficient si nu trateaza problema concentrandu-se pe identificarea cauzelor, gasirea si aplicarea solutiilor, ci pe gasirea unui vinovat. Acest lucru nu face decat sa mentina o atmosfera tensionanta in cadrul cuplului. Neintelegerile dese duc la instalarea barierelor intre memebrii cuplului, distantare afectiva, cedarea nervoasa a membrilor.”, explica specialistul.

Care sunt riscurile la care va supuneti?

Riscurile principale, pe care psihologul le-a identificat pentru tine, sunt:
- cuvintele se spun foarte usor, dar se uita extrem de greu. Daca arunci o ploaie de cuvinte urate atunci cand esti suparata, celalalt le va tine minte. Si pana la urma, tine minte ca trebuie sa ai o constanta in modul in care iti tratezi partenerul: daca ii spui cuvinte frumoase, il faci sa creada ca este un om deosebit, iar atunci cand esti suparata il faci sa se simta ultimul om... nu va sti care este parerea ta reala despre el. Scade increderea partenerului in tine.
- problemele tratate cu reprosuri nu se vor rezolva. Reprosurile nasc alte probleme.
- daca partenerul primeste dragostea din partea ta prin cuvinte – in momentul in care ii adresezi cuvinte grele, reprosuri, va fi foarte afectat.

Motive pentru care ajungeti sa va certati

- puterea exemplului – modelul s-a copiat din familie, prieteni, persoane semnificative;
- este o modalitate de descarare – multe persoane, dupa ce ii spun tot ce au de zis partenerului, deja considera ca problema nu mai exista, cand de fapt celalalt are cu cel putin o problema in plus;
- in urma unor certuri se pot vedea unele schimbari pe termen scurt. Pe termen lung, certurile nu fac decat sa slabeasca relatia;
- este foarte usor sa gasim un vinovat, este foarte greu sa acceptam faptul ca la problema am contribuit si noi. Este foarte important aici de stiut faptul ca daca la aparitia problemei au contribuit ambii membri, la rezolvarea ei, tot amandoi trebuie sa participe.

Sfatul psihologului

In final, am rugat-o pe Elisabeta Ilie sa iti ofere o serie de sfaturi practice pentru momentele mai grele pe care tu si partenerul tau le traversati sau poate ca le veti traversa la un moment dat.
- abordeaza problema atunci cand estii calma, linistita, cand consideri ca poti sta de vorba cu partenerul. Daca discuti atunci cand esti foarte nervoasa, ai toate sansele ca discutia sa devina o cearta plina de reprosuri si de cuvinte grele.
- priveste problema avand in vedere cauze, solutii. Nu o aborda pentru a-l invinovati pe celalalt.
- trateaza problema cu intelegere, acceptare, toleranta. Chiar daca celalalt a contribuit mai mult la nasterea problemei, cine stie, poate vor fi probleme la care tu vei contribui mai mult. Si pana la urma, daca iti iubesti partenerul, e bine sa stii ca si el este om si poate gresi.
- daca nu reusesti sa rezolvi problema cu partenerul, poti contacta un specialist – certurile nu fac decat sa complice lucrurile.
- vorbeste cu partenerul despre problema (comportamentele, faptele care v-au suparat) – nu transforma discutia in relizarea un portret negativ al celuilalt!

Sursa online Feminis: Cand cearta degenereaza in reprosuri si cuvinte grele

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web