Articole  
 

Atotstiutorul, colegul care te impinge spre demisie

Acest tip de personaj „toxic“ te face sa te simti necalificat pentru locul tau de munca sau te scoate din minti prin solutiile pe care le propune fara sa stea pe ganduri. O mare parte din stresul de la birou este generat de colegi si de superiori, mai ales ca nu exista colective ideale.

Cu ajutorul specialistilor, „Adevarul“ a stabilit 12 categorii de colegi toxici, pe care le-a prezentat recent pe scurt. Acestea sunt:

Atotstiutorul este colegul care are un raspuns la orice intrebare si in orice situatie. Problema care se pune este daca raspunsurile lui sunt corecte si daca pot fi argumentate. Angajatii care corespund acestei tipologii nu sunt flexibili atunci cand sunt contrazisi si se pot enerva usor.

Autoarea cartii „Stop Pissing Me Off!“ („inceteaza sa ma enervezi!“), Lynne Eisaguirre, sustine ca exista doua categorii de Atotstiutori. Prima este formata din cei orientati spre detalii, care insista asupra amanuntelor ignorand obiectivul actiunii. Cea de-a doua categorie se refera la Atotstiutorii care vor cu orice pret sa rezolve orice problema in locul altora, chiar daca nimeni nu le cere ajutorul si chiar daca, in fapt, nu exista nicio problema de rezolvat.

Sursa de frustrari

Una peste alta, afirma expertii in resurse umane, Atotstiutorul este genul de coleg care reuseste de minune sa-i scoata din minti pe cei din jur, ba chiar sa-i determine pe multi sa se gandeasca la demisie. Este unul dintre cei mai toxici colegi. Printr-o astfel de experienta a trecut si Elena I. o femeie in varsta de 42 de ani.

De profesie contabil, femeia a avut de-a face in urma cu aproximativ un an cu o colega noua, mult mai tanara, dar care nu ezita sa se amestece in toate treburile firmei. „Sustinea pe un ton vehement ca numai ea stie sa le rezolve pentru ca are foarte multe cursuri de specializare. Devenise de-a dreptul obraznica. Cum spunea cineva ceva, cum se baga in vorba si afirma, pe un ton superior, ca nu asa se rezolva problema. Ajunsese sa ne invete pe noi, cei cu ani buni de experienta, cum se face un bilant. Si chiar nu avea habar“, ne-a povestit Elena I.

„Daca stau bine sa-mi aduc aminte, nici macar nu stia cum se calculeaza salariul in cazul unei persoane care a fost in concediu medical“, a mai spus femeia. Pentru ca in prima instanta tanara colega era foarte bine vazuta de sef, cei care aveau de suferit de pe urma comportamentului acesteia ajunsesera sa ia in considerare demisia.

„M-am gandit sa-mi caut alt loc de munca. Pur si simplu nu mai suportam situatia. Si cand incercai sa-i spui sa nu se aprinda si ca lucrurile nu sunt tocmai cum crede ea, venea imediat cu un raspuns. Ne spunea ca metodele noastre sunt invechite, ca suntem reticenti la nou, ca nu suntem eficienti“, a adaugat Elena I.

Norocul ei a fost ca la un moment dat, seful a devenit constient de faptul ca tanara pe care o credea o profesionista era in fapt doar o persoana care facea pe grozava. „Nu stiu ce s-a intamplat exact, dar dupa ce a avut o discutie cu aceasta juna am avut toti o surpriza placuta. Fata si-a dat demisia si lucrurile au revenit la normal“, a conchis femeia.

Orgoliul, cauza problemelor

Specialistii in resurse umane atrag atentia ca astfel de probleme sunt generate in majoritatea cazurilor de un orgoliu exagerat, noteaza site-ul www.careerbuilder.com.

Chiar si cei care lucreaza de ani buni intr-o companie si au o experienta vasta trebuie sa nu uite ca nu sunt si nu vor fi detinatorii adevarului absolut. Secretul succesului consta in munca de echipa, iar sfaturile colegilor se pot dovedi adesea extrem de utile.

Cum ne afecteaza?

O persoana care are raspunsuri in orice situatie ajunge sa afecteze climatul de lucru, dar si randamentul celor din echipa. Atotstiutorul loveste pe doua fronturi. „in primul rand, sunt afectati cei care nu sunt foarte siguri pe ei. Se simt complexati. Se pot gandi ca sunt in inferioritate fata de aceasta persoana care pare sa le stie pe toate.

Chiar si atunci cand o astfel de persoana greseste, cei din jur inca se intreaba daca au dreptate sau nu“, a explicat pentru „Adevarul“ Daniela Necefor, managing partner la firma de consultanta in resurse umane Total Business Solutions. „Cealalta categorie este reprezentata de colegii Atotstiutorului care sunt siguri pe ei. Acestia sunt deranjati mai ales daca au un sef care ii da crezare acestui coleg toxic. Problemele ridicate de un astfel de personaj risca sa degenereze. Cei buni ajung sa plece din cauza lui din firma“, adauga aceasta.

De la acceptare la disperare

La inceput, sustin specialistii in resurse umane, exista un oarecare grad de toleranta fata de acest gen de persoana. Colegii se gandesc sa-i dea o sansa, pornind de la premisa ca este posibil ca prima impresie sa fi fost gresita. Dar apoi, fiecare incepe sa reactio neze. Uneori la manie, fara sa se gandeasca la consecinte, alteori cu diplomatie.

O provocare ce necesita tact

Cei care se cred detinatorii adevarului absolut devin stresanti

in fata unei persoane care ne afecteaza climatul de la birou si risca sa ne impinga pe culmile disperarii, avem o singura solutie: sa nu ne pierdem firea si sa facem uz de toata diplomatia de care suntem capabili.

„Putem sa lucram cu un astfel de personaj intelegandu-i stilul, acceptand ca este o persoana care vrea sa fie mereu in centrul atentiei. Nu este recomandat sa intri in polemici cu el“, explica Elisabeta Ilie. Potrivit ei, un astfel de coleg poate fi indrumat catre domeniul sau de specializare. „Trebuie sa i se explice ca si el este specialist, ca stapaneste foarte bine un anumit domeniu, la fel ca toti cei din jurul sau“, spune ea.

La mana sefului

Daniela Necefor de la Total Business Solutions afirma insa ca nu se poate vorbi de o reteta universal valabila. „Depinde foarte mult de organizatie. Daca, per total, compania actioneaza impotriva unor astfel de personaje, atunci lucrurile au sanse sa reintre pe un fagas normal. Daca vorbim insa de o organizatie care nu este bine inchegata, o asemenea persoana poate sa dezbine“, afirma Necefor.

Totul depinde de sef. in cazul in care este influentabil, angajatii afectati nu au nicio sansa. Ajung sa-si dea demisia. in cazul in care persoana aflata la conducere este obiectiva, va observa situatia neplacuta aparuta si va actiona in consecinta.

Sursa online Adevarul: Atotstiutorul, colegul care te impinge spre demisie

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web