Indecisii, oameni imaturi si nesiguri  
 

Indecisii, oameni imaturi si nesiguri

Acceptarea unor noi responsabilitati la serviciu se poate dovedi, pentru unele persoane, o misiune imposibila. Persoanele care afirma ca sunt incapabile sa faca alegeri fug, de fapt, de responsabilitati. Sa-mi caut alt job sau sa raman aici? Sa ma casatoresc sau sa mai astept? Sa mai incerc sau sa uit si sa merg mai departe?

Ne punem, la un moment dat, astfel de intrebari. Sunt insa persoane pentru care ­luarea deciziilor reprezinta o adevarata corvoada. Maria V. este una dintre ele. Are 33 de ani si, de fiecare data cand este pusa in fata unei alegeri importante, simte ca „se sufoca". Ar face orice, mai putin sa ia hotarari. „Nu stiu de ce ma simt asa.

Sunt foarte buna daca altul se afla la ananghie si trebuie sa analizez situatia si sa-l ajut sa se decida. Cand vine vorba de mine, pur si simplu, parca sunt paralizata", povesteste Maria. „in urma cu patru ani, aveam o oferta pentru un nou loc de munca. Am tot purtat discutii cu potentialul angajator. Nu reuseam sa ma hotarasc. Ba voiam, ba nu mai voiam. La un moment dat, am decis. Raspunsul era «Nu».

Si le-am spus. Dar la doua zile distanta, m-am razgandit", mai spune femeia. isi aminteste ca a fost privita „cel putin ciudat" de cei care-i facusera oferta. „M-au chemat la o discutie. Cred ca oamenii se intrebau daca sunt sau nu intreaga la minte. Am invocat tot soiul de motive, pornind de la loialitate fata de fostul angajator pana la dorinta mea de a fi convinsa ca ma voi ridica la inaltimea asteptarilor", adauga Maria. De fapt, incerca sa ascunda, pe cat posibil, faptul ca luarea deciziilor nu este punctul ei foarte, o caracteristica nu tocmai pe placul unui angajator.

Psihoterapeutul Aniela Minu spune ca, in cazuistica sa, a constatat ca deciziile cele mai dificile sunt legate de aspectele importante ale vietii, care confrunta oamenii cu propriile slabiciuni si implica si viata ­altor persoane.

Eforturile ne fac sa ezitam

„Decizia de a pleca de acasa si de a plati pretul maturizarii si al responsabilitatii pentru propria viata, de a schimba locul de munca, de a pleca din tara, de a incepe studiile (la o varsta mai inaintata decat cea obisnuita), decizia de a renunta la un obicei nesanatos, in general, orice decizie ce presupune o schimbare, implica un efort incepand de la momentul hotararii si continuand apoi cu tot ceea ce presupune sustinerea acestuia pentru a duce lucrurile pana la capat", considera Aniela Minu.

La randul sau, psihoterapeutul Elisabeta Ilie afirma ca a intalnit frecvent incapacitatea de a lua decizii in cadrul cuplurilor (atunci cand se pune problema trecerii de la o etapa la alta), in situatii ce vizau latura profesionala si in ceea ce priveste stilul de viata, problemele din urma fiind in stransa legatura cu sanatatea.

Nu depinde de batranete

Cercetatorii americani de la Universitatea de stat din Carolina de Nord au ajuns la concluzia ca inaintarea in varsta nu duce la decizii mai proaste sau la incapacitatea de a lua hotarari. Studiul vine sa infirme astfel mitul potrivit caruia persoanele varstnice isi pierd capacitatea de a alege. Cand vine vorba de decizii, dar si de fler, nu exista diferente intre tineri si varstnici. Cercetatorii recunosc insa ca atunci cand se pune problema unei alegeri ce trebuie facute intr-un context complex, persoanele ajunse la o varsta venerabila au nevoie de mai mult timp de gandire intrucat analizeaza in detaliu toate aspectele si potentialele consecinte.

Ne e frica de necunoscut

Incapacitatea de a lua decizii se intalneste frecvent in cuplurile cu probleme

Potrivit profesorului canadian de psihologie Victor Vroom, care a studiat vreme indelungata problema deciziilor, oamenii tind sa ia hotararile care le aduc cele mai multe satisfactii. Fiecare optiune este evaluata prin prisma potentialului de a raspunde propriilor nevoi si dorinte. Alegerile devin dificile in cazul in care optiunile prezinta, in mare, aceleasi avantaje si dezavantaje.

Psihologul Aniela Minu afirma ca dificultatea de a lua o hotarare este legata, in functie de caz, de teama de a pierde ceva, de neincrederea in propria persoana, de frica de esec sau de asumare a unor responsabilitati sau de teama de necunoscut.

„Suntem educati sa ne multumim cu ceea ce cunoastem, indiferent daca ne place sau nu, mai mult decat sa avem indrazneala de a confrunta activ necunoscutul. Suntem invatati mai mult sa ne sacrificam decat sa ne asumam responsabilitatea de a lupta pentru propria fericire", spune Aniela Minu.

La randul sau, psihologul Catalina Hetel spune ca, in experienta sa de terapeut, a intalnit oameni care nu reusesc sa ia decizia de a-si schimba locul de munca sau de a iesi dintr-o relatie care nu merge bine din cauza ca au in minte clisee. „De multe ori, nu ne temem de esec pentru noi, ci pentru ce ar spune ceilalti", afirma ea.

„Indecisii sunt, de multe ori, imaturi si prefera sa-i lase pe ceilalti sa ia hotarari in locul lor, tocmai pentru a ­nu-si asuma niciun fel de consecinta. in cuplu intalnim deseori acest gen de atitudine. Auzim des expresia «el ar vrea saracul, dar nu vrea ea» sau «el ar face, dar ea...». Sunt moduri in care ne lasam condusi de cei de langa noi, de multe ori pozand in victime, tocmai pentru ca nu avem curajul si maturitatea de a ne asuma aceste decizii", explica psihologul ­Catalina Hetel.

Influentati de mediu

Specialistii in comportament uman afirma ca experimentam mai mult sau mai putin indecizia in functie de trasaturile temperamentale mostenite din familie, de influenta mediului in care ne dezvoltam, dar si in functie de educatia pe care o primim de-a lungul timpului.

inlaturarea cliseelor, primul pas pentru a alege

Specialistii in comportament uman afirma ca oscilarea intre diverse optiuni se poate dovedi obositoare, conducand, in timp, la extenuare psihica, eventual si fizica. Totusi, psihologul Catalina Hetel considera ca incapacitatea de a lua decizii se poate „vindeca". „Prin psihoterapie poti constientiza mecanismele de aparare fata de implicare sau de esecuri. De asemenea, terapia ajuta si la constientizarea faptului ca multe dintre cliseele pe care le avem in minte referitoare la implicare si la actiune sunt, de fapt, realitati ale celor dragi noua, ale parintilor sau ale mentorilor nostri, pe care le-am integrat, acceptandu-le ca atare", explica aceasta. Conform psihoterapeutului Elisabeta Ilie, afirmatia potrivit careia o persoana nu poate lua decizii este o scuza, nu un adevar.

in cele din urma, sustine psihologul Aniela Minu, cei care isi doresc sa schimbe ceva in viata lor trebuie sa fie foarte sinceri cu ei, sa-si faca o evaluare a gandurilor si a dorintelor. „Maturitatea inseamna sa avem propriile valori si filtre, precum si o imagine clara despre noi. Putem gresi, atat timp cat nu facem rau altuia, mai ales ca orice greseala poate fi reparata", adauga psihologul Catalina Hetel.

Jocurile de actiune ajuta

Persoanele care nu pot sta departe de jocurile video de actiune ajung sa ia decizii mai rapid, arata un studiu facut de oamenii de stiinta de la Universitatea din Rochester, SUA. Asta pentru ca, in cursul jocurilor, acestia sunt nevoiti sa aleaga urmatorul pas in numai cateva secunde. Specialistii spun ca „antrenamentul" de acest tip ii ajuta si in viata reala. Mai precis, jucatorii impatimiti iau decizii intr-un timp cu 25% mai scurt decat cei care nu au astfel de pasiuni. Conform cercetatoarei Daphne Bavelier, aceste jocuri ajuta creierul sa integreze mai bine informatiile de natura vizuala si auditiva.

Sursa online Adevarul: Indecisii, oameni imaturi si nesiguri

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web