Spiritualitate vs inteligenta pentru a reusi in viata  
 

Spiritualitate vs inteligenta pentru a reusi in viata

In timp ce ma uit la stele, iubitul meu remarca cel mai recent model de Volvo parcat in drumul nostru spre birou. Poate ca eu sunt mai visatoare si el mai pragmatic. In timp ce argumentele mele sunt emotionale, ale lui sunt logice. Cum putem sa ajungem la un punct comun? Exista oare un conflict intre spiritualitate si inteligenta? Suntem nevoite sa alegem intre cele doua, dar nu le putem folosi niciodata in acelasi timp?

"Acum cativa ani, as fi raspuns prin 'da' la aceste intrebari. Astazi, imi dau seama ca acest conflict nu este altceva decat o iluzie. De fapt, cred ca inteligenta si spiritualitatea urmeaza aceeasi cale. Ma refer aici la faptul ca 'imbratisandu-ti' intelectul la adevarata sa valoare, vei ajunge in cele din urma la un simt al spiritualitatii. Poate ca nu il vei eticheta intocmai, dar te vei trezi generand rezultate similare cu ale unora dintre cei mai luminati oameni din jurul tau", spune Steve Pavlina pe unul dintre cele mai vizitate bloguri de dezvoltare personale din lume.

De ce tindem mereu sa separam inteligenta de spiritualitate?

Problema porneste de la conflictul pe care noi il cream intre spritualitate si inteligenta. Aceasta perceptie ne ajuta sa nu avem incredere si sa nu urmam practic, nici una dintre cele doua. Avem atat preocupari intelectuale, cat si preocupari spirituale. Si atunci de ce tindem sa le separam intotdeauna? In lumea afacerilor, actiunile noastre sunt guvernate de catre inteligenta. Avem rezultate bune atunci cand luam decizii inteligente. Dar daca ai merge acasa si te-ai gandi la lucruri de genul "Care este de fapt scopul vietii mele?", atunci ar trebui sa urmezi cu totul alte reguli. Practic, ai lasat in urma partea cu inteligenta si iti scoti la iveala spiritualitatea. Tindem sa asociem inteligenta cu lumea din jur, iar spiritualitatea… cu lumea noastra interioara.

Spiritualitate vs. inteligenta in relatia de cuplu

Am discutat cu psihologul Elisabeta Ilie de la Cabinetul Individual de Psihologie Elisabeta Ilie despre deciziile luate cu sufletul si cele luate cu mintea, atunci cand vine vorba despre relatia de cuplu. "Luarea unei decizii consta intr-o secventa de prelucrari cognitive care duc la alegerea unei alternative dintr-o multime de variante disponibile. Asta inseamna ca luam deciziile cu ajutorul gandirii (mintii). Este foarte adevarat ca deciziile pe care le luam genereaza anumite stari, anumite emotii; acestea fiind pozitive sau negative. Prin decizie luata 'cu sufletul', inteleg momentul in care suntem pusi in situatia de a face un compromis, de a trece cu vederea un anumit lucru sau de a mai acorda inca o sansa, de a fi toleranti, de a nu arunca primii cu piatra, de a ne baza pe instinct. In momentul in care spunem ca luam decizia cu sufletul, gandurile noastre acorda o importanta deosebita consecintelor deciziei luate", spune Elisabeta Ilie.

Pentru relatiile interpersonale, de cuplu, este recomandat a se lua decizii in urma unei analize rationale a situatiei. Aici ne referim la urmatoarele aspecte:

- dorintele, asteptarile fata de sine, fata de celalalt sunt exprimate: ar fi bine sa, mi-as dori sa, nu trebuie sa…;
- daca ceea ce nu-mi doresc nu se intampla, asta nu inseamna ca eu sau celalalt trebuie sa fie etichetat negativ;
- daca ceea ce imi doresc nu se intampla nu este sfarsitul lumii, este ceva neplacut dar lumea nu se termina aici;
- daca intampin ceva neplacut in relatie este bine sa incerc sa accept - daca voi gandi ca nu mai suport, nu ajuta cu nimic.

Indiferent daca luam o decizie cu mintea sau cu sufletul, este bine ca gandirea din spatele deciziei sa fie rationala si nu una de tip irational (de tip absolutist, alb-negru, etc).

Decizii luate cu mintea

Avantaje

1. Stau la baza relatiilor interumane.
2. Sunt bazate pe legi, norme morale, principii de viata, valori.

Dezavantaje

1. Daca nu sunt luate in mod rational, atat cel care ia decizia, cat si celalalt pot fi afectati de consecinte.

Decizii luate cu sufletul

Avantaje

1. Demonstreaza flexibilitate, toleranta fata de ceilalti, capacitatea de a acorda o noua sansa, increderea in instinctul nostru.

Dezavantaje

1. Se creeaza precedentul, iar celalalat poate profita de cel care pune foarte mult in balanta consecintele din toate punctele de vedere: emotional, comportamental, educativ, etc.

Psihologul spune ca "deciziile pe care le luam la nivelul unei relatii, la nivelul cuplului, ar fi bine sa nu le luam singure. Daca vorbim de o relatie, inseamna ca decizia noastra vizeaza si o alta persoana – deci, si celalalt este bine sa fie consultat, sa fie analizata situatia, implicatiile, consecintele. Indiferent de natura deciziei, cu sufletul sau cu mintea, nu uitati ca este sanatos pentru noi sa gandim rational si sa ne dezvoltam o gandirea rationala."

Spritualitate vs. inteligenta in cariera

Pe aceasta tema, am vorbit cu Alexandra Georgescu, Nextep Program Manager la HumanInvest. „Cred ca busola care iti poate da in mod definitoriu sentimentul de satisfactie sau dimpotriva, cel de lipsa de satisfactie intr-un loc de munca este cea emotionala. Cred foarte mult in capacitatea acestei ‚busole' interne de a-ti arata mereu ‚nordul', chiar si atunci cand nu ai toata informatia sau toate argumentele pragmatice. Ce este foarte important, ca atunci cand simti emotional ca locul tau nu mai e acolo unde esti acum sau ca inclini catre un anumit post, o anumita organizatie, sa nu uiti sa dublezi tendinta emotionala de un set de argumente pragmatice foarte importante pentru tine! Dar in aceasta ordine si nu invers. Pentru ca daca incepi cu o decizie strict pragmatica pe care apoi incerci sa o sondezi la nivel emotional, rezultatele s-ar putea sa fie viciate doar de simplul fapt ca deja 'intelectual' ai luat o decizie si, de fapt, nu mai esti deschisa la orice solutie!"

Ce sa faci?

„Analizeaza cum te simti in primul rand cu alegerea pe care o ai de facut: ce te atrage, ce ti se pare ‚sexy', ce iti face inima sa bata mai repede, care e chimia. Da, exact ca la un inceput de relatie! Dupa ce simti ca intelegi care este inclinatia ta emotionala, verifica optiunea prin niste filtre pragmatice. De exemplu, te atrage o organizatie, dar pragmatic nu ti se potriveste postul care ti se ofera. Ai grija totusi ca filtrele pragmatice sa nu ‚omoare' decizia. Mai degraba, incearca sa testezi optiunea de care te simti atrasa. Profita daca se poate de o perioada de proba sau de vizite la locul in care vei lucra, discutii cu viitorul manager, viitorii colegi etc.", te sfatuieste Alexandra Georgescu.

Totul depinde de tine!

Nu exista nici un conflict real intre spritualitate si inteligenta. Ambele merg catre aceeasi directie. Atunci cand cineva isi doreste sa ia o decizie pornind de la intelect, poate sa o faca. Totusi, daca altcineva isi doreste sa ia o alta decizie din punct de vedere spiritual… este la fel de liber sa o faca. Nu poate nimeni sa spuna ca una dintre cele doua decizii va fi mai buna decat cealalta. La urma urmei cred ca depinde de fiecare persoana in parte si de felul in care priveste lucrurile. Exista oameni care gandesc in amanunt chiar si deciziile legate de cuplu, asta ca sa nu mai vorbim de schimbarile pe care le fac sau nu in cariera. La fel, exista si reversul medaliei: oameni care se ghideaza dupa suflet in absolut orice decizie pe care trebuie sa o ia in viata. Ramane la latitudinea ta sa alegi din ce "tabara" vrei sa faci parte. Important este sa stii ca tu esti singura care stie ce este mai bine pentru tine asa ca, indiferent daca te ghidezi dupa ceea ce simti sau dupa ceea ce gandesti… nu te lasa influentata!

Sursa online Feminis: Spiritualitate vs inteligenta pentru a reusi in viata

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web