Renuntam la prieteni odata ce inaintam in varsta?  
 

Renuntam la prieteni odata ce inaintam in varsta?

Ai auzit vreodata de fobia de societate? De fapt, indiferent daca ai auzit sau nu, intelesul termenului este usor de intuit. Ceea ce ne intrebam eu si colegele mele de redactie este daca odata cu inaintarea in varsta, incepem sa ne accentuam aceasta fobie de societate?

Suna destul de radical, insa daca stam si privim in jurul nostru, observam ca pe masura ce inaintam in varsta, ne pierdem dorinta de a avea in jurul nostru cat mai multi prieteni. Multi dintre cei aflati in aceasta situatie, ar face orice altceva decat sa tina un discurs public sau sa intre in vorba cu o persoana noua. Trebuie sa recunosc ca nu am vazut aceasta tema dezbatuta prea des. Poate si pe motiv ca, de obicei, oamenii care sufera de fobie sociala nu obisnuiesc sa caute ajutor. Totusi, stiind ca fenomenul exista, ne-am gandit ca ar fi bine sa discutam pe tema aceasta. Am stat de vorba cu Elisabeta Ilie de la Cabientul Individual de Psihologie “Elisabeta Ilie” si iata in continuare concluziile la care am ajuns.

De unde provine nevoia de a avea prieteni?

“Una dintre nevoile de baza a omului este si cea de afiliere la un grup. Este foarte adevarat ca fiecare dintre noi apartinem unui grup - familia, dar pe masura ce crestem, ne maturizam dorim sa cunoastem mai mult, sa ne dezvoltam cercul de cunostinte. Pentru a ne dezvolta abilitatile sociale, pentru a face fata cerintelor societatii, nu este suficient sa relationam, sa comunicam doar cu membrii familiei. Avem nevoie sa pasim mai departe de acest grup. Mergem la gradinita, la scoala, la sala de sport, la cumparaturi. Asa ne facem cunostinte multe. Dintre acestea, le vom alege pe cele cu care ne simtim confortabil, cu care putem comunica, care ne ajuta, ne respecta si invers. Asa ne alegem de fapt prietenii. Omul are nevoie de prieteni in momente frumoase, dar si in momente mai putin placute. De fapt, prietenii adevarati ne sunt cei care ne sunt alaturi in ambele momente”, explica psihologul.

Nevoia de a avea prieteni – apogeu!

“Nevoia de prieteni, pe masura ce este satisfacuta, automat se diminueaza. Mai concret, pe masura ce ne facem prieteni, nevoia de a avea prieteni se diminueaza si apare cea de a ne pastra prietenii, de a ne bucura de ei. Ea difera de la om la om. Fiecare dintre noi simtim nevoia de avea prientenii alaturi in diferite momente. Daca vrem sa vorbim totusi de un apogeu, am putea spune ca acesta este in adolescenta. In aceasta perioada, grupul de prieteni are o influenta deosebit de mare in viata omului.”

Se diminueaza odata cu inaintarea in varsta?

“Depinde de fiecare dintre noi. Nevoia de prieteni, de a avea persoane dragi in jurul nostru nu va disparea niciodata. Ceea ce se modifica o data cu varsta este modul de a ne alege prietenii. Faptul ca omul devine mai selectiv o data cu inaintarea in varsta, il face sa se apropie mai greu de altii, sa lege o prieteni mai greu. Omul mai in varsta este mai atent, analizeaza mai mult.”

De ce nu mai avem nevoie de prieteni?

Oamenii au nevoie de prieteni, dar din pacate multi renunta la compania prietenilor din diferite motive:
- la 40-50 ani, oamenii devin bunici. Acorda o importanta deosebita cresterii nepotilor;
- sunt dezamagiti de fostele prietenii, prefera doar compania rudelor apropiate;
- se lasa condusi de rutina;
- au job-uri care ii solicita foarte mult;
- joaca rolul de gazda pentru prietenii copiilor, unii chiar prefera grupurile mai tinere, pentru a se reimprospata;
- exersand renuntatul la multe lucruri pentru copii, renunta cu usurinta si la prieteni.

Sursa online Feminis: Renuntam la prieteni odata ce inaintam in varsta?

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web