Articole  
 

Mancarurile nesanatoase functioneaza ca un drog

Cei care sunt dependenti de dulciuri, de produse fast-food sau de alimente grase nu reusesc sa slabeasca intrucat circuitele lor cerebrale se modifica, afirma cercetatorii. Oamenii care mananca peste masura se plang ca le vine greu sa se opreasca. Si chiar daca fac eforturi sa-si schimbe obiceiul, dupa un timp pot recidiva.

De cand se stie, Claudia s-a luptat cu greutatea. "Am fost dolofana de mica, iar cand am ajuns in gimnaziu, colegii mei faceau tot soiul de glume pe seama mea. Eram foarte suparata si am incercat sa slabesc", povesteste Claudia, care are acum 35 de ani.

Prima data nu i-a fost greu. A renuntat doar la paine si la dulciuri si a reusit sa dea jos cam 14 kilograme intr-un an. "Eram de nerecunoscut. Cand m-am intalnit cu matusa mea, care sta intr-un alt oras, am vazut-o cum se uita la mine si nu-i venea sa creada", isi aminteste femeia. Numai ca, dupa un timp, a cazut din nou in patima dulciurilor.

"Cand am dat din nou de gustul dulce, parca intrasem in vrie. Pur si simplu, nu ma mai puteam abtine. Daca stau bine sa ma gandesc, cred ca mancam chiar mai multe dulciuri ca inainte", spune Claudia. S-a ingrasat iar. Si iar a incercat sa slabeasca.

Pe masura ce inainteaza in varsta ii este tot mai greu sa dea jos kilogramele acumulate. Este constienta de faptul ca fluctuatiile de greutate ii afecteaza sanatatea. "Cand incep sa mananc, mai ales ce-mi place, parca nu ma mai pot abtine", marturiseste femeia.

Florian, in varsta de 34 de ani, spune ca se considera un tip gurmand, dar si dependent de anumite alimente. "Am perioade in care nu rezist fara sa mananc peste, pasta de peste sau peste afumat. Cu paine cu unt. Si cu dulciurile se intampla la fel. Parca nu ma pot opri", spune barbatul.

Probleme cu greutatea nu are, pentru ca, desi consuma o serie de alimente in exces, are grija sa nu depaseasca un anumit numar de calorii zilnic. "Poate ca pare ciudat ca un barbat sa-si numere caloriile. Dar mi se pare normal sa renunt la anumite produse daca de unele aproape ca sunt dependent. Nu mi-e bine daca nu le consum", afirma barbatul.

De la stres la mancare

Medicii si psihologii afirma ca multe persoane care se simt stresate mananca mai mult decat este cazul, adesea alimente nesanatoase, in incercarea de a scapa de senzatia de anxietate. În Statele Unite, de pilda, potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, 40% din adulti au avut acest comportament in luna decembrie a anului trecut, inainte de Sarbatori.

Un alt studiu facut in SUA a ajuns insa la concluzii si mai ingrijoratoare. Consumul excesiv de alimente este intalnit si in cazul copiilor care se simt stresati, uneori starea de anxietate fiindu-le transmisa de parinti. 27% din micutii supraponderali au afirmat ca mananca pentru a se linisti. Mai grav este ca acest comportament nu dispare cu varsta, ba chiar se accentueaza, au aratat mai multe cercetari realizate in ultimii ani in Germania.

Multi oameni care consuma anumite alimente peste masura risca sa aiba probleme cu greutatea. Numai ca lupta cu kilogramele in plus se dovedeste adesea dificila, mai ales in cazul doamnelor.

Femeile nu au vointa

Potrivit unui studiu recent, publicat de cotidianul britanic "The Daily Mail", doamnele nu au suficienta vointa pentru a urma o dieta pe termen lung. Cercetarea, comandata de o companie care comercializeaza produse pentru slabit, a luat in calcul raspunsurile a 1.000 de femei si a scos la iveala ca numai 4% sunt multumite de modul in care arata.

Nesiguranta legata de infatisare este evidentiata de faptul ca 42% din doamne si domnisoare incearca in mod obisnuit sa dea jos cateva kilograme. Majoritatea afirma ca au luat decizia de a slabi dupa ce au fost "ingrozite" de ceea ce au vazut cand s-au uitat in oglinda. Totusi, dupa o perioada de numai opt zile, doamnele si domnisoarele care si-au propus sa scape de kilograme s-au lasat pagubase.

Daca la inceput acestea au reusit sa-si impuna limite severe in ceea ce priveste dieta, dupa o saptamana, vointa lor a disparut ca prin farmec, cedand in fata alimentelor preferate.

Capcana ciocolatei

Cercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca persoanele innebunite dupa ciocolata sufera modificari la nivel cerebral asemanatoare celor produse de consumul de substante interzise. Un alt studiu, facut in Canada, a aratat ca, daca ar fi puse sa aleaga intre sex si ciocolata, 40% din femei s-ar afla in mare incurcatura.

Un comportament schimbat

Cercetatorii de la Universitatea Yale din SUA spun ca, in multe cazuri, dietele sunt greu de urmat intrucat consumul unor alimente peste masura functioneaza precum consumul unui drog. "Motivatia pentru a lua cocaina in cazul unui dependent de droguri implica, la nivel cerebral, circuite similare ca in cazul motivatiei unei persoane flamande de a manca", afirma Ralph DiLeone, neurolog si profesor de psihiatrie la Universitatea Yale, citat de LiveScience.

Potrivit cercetatorilor, cel putin la nivelul animalelor, mancarurile dulci si cele grase "pot functiona, la nivelul creierului, ca un drog". Iar consumul excesiv de astfel de produse pot duce, pe termen lung, la schimbari la nivel cerebral. Oamenii de stiinta spun ca se modifica acele circuite din creier care controleaza comportamentul legat de modul in care ne hranim.

"Legatura mancare-drog vine din faptul ca atat creierul animalelor, cat si cel al oamenilor prezinta circuite care ne fac sa ne simtim bine atunci cand mancam si chiar foarte bine atunci cand consumam dulciuri sau produse ce contin grasimi, cu multe calorii", explica Ralph DiLeone.

"Dependenta de droguri consta in «deturnarea» unora dintre aceste circuite ce implicau, initial, consumul alimentar pentru supravietuire." Oamenii de stiinta specifica insa faptul ca mancarea nu da o adictie precum cocaina, de pilda, insa exista tot mai multe dovezi potrivit carora, in cazul in care consumi cantitati mari din anumite alimente in copilarie sau in adolescenta, creierul poate suferi modificari asemanatoare celor generate de stupefiante.

În cautarea placerii

Profesorii de farmacologie de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, au analizat modificarile aparute la nivel cerebral in cazul unor soareci de laborator care au fost hraniti de cand erau pui cu alimente grase, devenind obezi la maturitate.

Mai precis, au analizat zonele din creier asociate cu placerea, ce sufera modificari in cazul dependentei de droguri. "Am descoperit ca la animalele obeze apar schimbari radicale in aceste zone", a explicat cercetatoarea Teresa Reyes, care a lucrat la studiu.

Ca urmare, pentru a atinge un anumit nivel de placere, aceste animale erau nevoite sa consume mai multe grasimi in comparatie cu cele care fusesera hranite normal. Potrivit cercetatoarei, in acest fel s-ar putea explica de ce copiii care sufera de obezitate au aceeasi problema si la maturitate.

Cu pasi mici spre o viata sanatoasa

Surplusul de greutate poate fi pierdut printr-un stil de viata echilibrat

Doctorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca alimentele industriale, cele rafinate si gustoase, creeaza dependenta si te fac sa mananci din ce in ce mai mult.

"Acest fapt duce la un exces de calorii, iar organismul este conceput sa faca fata unui deficit de calorii, nu unui exces", explica nutritionistul, care adauga ca din aceste cauze apar bolile civilizatiei moderne. Mencinicopschi pune pe lista alimentelor care dau dependenta mancarea de tip fast-food, dulciurile, bauturile carbogazoase si produsele de patiserie.

"Pentru a evita riscurile adictiei alimentare trebuie sa mancam sanatos si sa ne obisnuim cu un stil de viata benefic, care sa combine dieta echilibrata cu miscarea", mai spune specialistul in alimentatie. La randul sau, psihologul Elisabeta Ilie spune ca persoanele care vor sa-si schimbe stilul de viata pot apela si la psihoterapie, ca o metoda complementara.

"Consilierea te ajuta sa atingi un echilibru emotional, sa nu te mai consolezi mancand. Pacientul invata sa valorifice toate aspectele vietii care ii pot provoca placere, in afara de consumul de alimente", explica psihologul.

Elisabeta Ilie adauga ca in astfel de cazuri este recomandata "metoda pasilor mici, dar siguri". "Rezultatele nu apar peste noapte. Pentru a-ti schimba modul de viata trebuie sa-ti fixezi obiective clare, ce pot fi atinse", conchide psihologul.

Traume emotionale

În general, persoanele care mananca peste masura, ajungand la o crestere semnificativa in greutate, au o stima de sine scazuta.

"Aspectul fizic este taxat adesea de cei din jur, astfel ca starea de spirit a celor care au probleme cu greutatea nu este tocmai buna", spune psihologul Elisabeta Ilie.

Sursa online Adevarul: Mancarurile nesanatoase functioneaza ca un drog

<< inapoi

 
 
     
Toate drepturile rezervate www.elpsi.ro
Webdesign www.xtrem-division.ro
ClickLink.ro Medicina INFOS.RO - DIRECTOR WEB Smarty Web Director Total Top Director web